Είκοσι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Πακιστάν σε μια σειρά επιθέσεων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι είχαν αναλάβει τη φρούρηση μιας εκστρατείας εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Οι συνολικά πέντε επιθέσεις, ανάμεσά τους μια με στόχο στρατιωτικούς και μια η οποία στοχοθέτησε έναν δικαστή, προστίθενται στην πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας στη χώρα, έπειτα από μια πολύμηνη επιχείρηση του στρατού εναντίον των Ταλιμπάν και τη σχετική ηρεμία που ακολούθησε.

Τουλάχιστον δύο στρατιώτες και 15 αντάρτες σκοτώθηκαν όταν πολυάριθμοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μιας παραστρατιωτικής δύναμης στην Ορακζάι, μια περιοχή των φυλών όπου επικρατεί αστάθεια και στην οποία συχνά δρουν οι Ταλιμπάν, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας. Άλλοι έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στην Μπατζαούρ, μια άλλη ασταθή περιοχή των φυλών του Πακιστάν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, δύο αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας που ήταν επιφορτισμένοι με τη φρούρηση του προσωπικού μιας εκστρατείας εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Σοχάιλ Χαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν, η μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση της χώρας.

Το Πακιστάν αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία πολιομυελίτιδας στον κόσμο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά οι εκστρατείες εμβολιασμού προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες και συχνά γίνονται στόχος επιθέσεων ενόπλων, κυρίως στις πιο συντηρητικές περιοχές, και ιδίως από τους Ταλιμπάν στις περιοχές των φυλών.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ασθένειας έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια: ήδη ανέρχεται σε 235 φέτος. Ο αριθμός αποτελεί υψηλό 14ετίας και είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με το 2013. Από τα τέλη του 2012 στο μεταξύ, τουλάχιστον 30 πρόσωπα τα οποία είχαν αναλάβει εκστρατείες εμβολιασμού δολοφονήθηκαν στη χώρα, όπως και αστυνομικοί και φρουροί που τους συνόδευαν.

Οι Ταλιμπάν και υποστηρικτές τους κατηγορούν τις εκστρατείες εμβολιασμού, οι οποίες υποστηρίζονται μεταξύ άλλων από την UNICEF, πως αποτελούν το προκάλυμμα για την δράση κατασκόπων της Δύσης, ή ότι εντάσσονται σε μια συνωμοσία με σκοπό τη στείρωση των μουσουλμανικών πληθυσμών.

Επίσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μια άλλη βόμβα εξερράγη πολύ κοντά σε ένα στρατιωτικό όχημα, σκοτώνοντας έναν στρατιωτικό και τραυματίζοντας άλλον έναν στο Μπάνου, στα όρια των εδαφών των φυλών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν έχει πιαστεί στην αρπάγη μιας βίαιης αντικυβερνητικής εξέγερσης από το 2004, στην οποία πρωτοστατούν οι μαχητές του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Η κατάσταση αμβλύνθηκε κάπως μετά την έναρξη, τον Ιούνιο, μιας επιχείρησης από μέρους των ενόπλων δυνάμεων εναντίον του κινήματος αυτού στην ημιαυτόνομη περιοχή Βόρειο Ουαζιριστάν, ωσότου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μια επίθεση με τουλάχιστον 60 νεκρούς στη Λαχόρη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν διεξάγουν επίσης εκτεταμένες επιχειρήσεις σε μια άλλη περιοχή των φυλών, το Χάιμπερ.

Στην Κουέτα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, ένα αγόρι 10 ετών σκοτώθηκε και άλλα 25 πρόσωπα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, σε μια ενέργεια η οποία είχε στόχο έναν δικαστή που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας στην περιοχή, στην επαρχία Μπαλουτσιστάν. Η επαρχία αυτή επίσης αντιμετωπίζει πολλαπλές και πολυεπίπεδες συγκρούσεις—ανάμεσα στις αρχές και αυτονομιστές αντάρτες, ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, ιδίως ενέργειες σουνιτών εναντίον σιιτών, καθώς και ανάμεσα σε οργανώσεις προσκείμενες στους Ταλιμπάν και τις αρχές.

Στην περιοχή Μπολάν, 170 χλμ. νοτιοδυτικά της Κουέτα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης, μια γυναίκα και τέσσερα παιδιά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμράν Ραϊσάνι, ένας τοπικός αξιωματούχος.