Συναγερμός έχει σημάνει στον ΟΗΕ για το ενδεχόμενο αύξησης των εκτοπισμένων αμάχων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα τον Σεπτέμβριο, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (14/6) ο ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
Η βία παρουσιάζει αύξηση στο Αφγανιστάν την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποσύρονται, ενώ οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ έχουν περιέλθει σε τέλμα.
Ο Γκράντι αναφέρθηκε στην αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον διεθνούς οργάνωσης αποναρκοθέτησης στο βόρειο Αφγανιστάν, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.
«Είναι μια τραγική ένδειξη του είδους της βίας που ενδέχεται να αναζωπυρωθεί στο Αφγανιστάν, και με την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί», σχολίασε ο ίδιος.
«Για τον λόγο αυτό καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση νέων εκτοπισμένων και στις γειτονικές χώρες για την περίπτωση που οι άνθρωποι περάσουν τα σύνορα», τόνισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από το Αφγανιστάν σε όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την UNHCR, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκράντι.
Έπειτα από 20 χρόνια οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν από το Αφγανιστάν τους 2.500 στρατιώτες τους που παρέμεναν στη χώρα και σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την απομάκρυνσή τους ως την 11η Σεπτεμβρίου. Περίπου 7.000 στρατιώτες από άλλες χώρες -κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία- επίσης σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τη χώρα επίσης ως την ίδια ημερομηνία.
Ο Γκράντι επεσήμανε ότι χρειάζεται ισχυρή διεθνής στήριξη στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.
«Η πολιτική δράση θα πρέπει να υποκαταστήσει τη σύγκρουση, αλλά φυσικά ο κίνδυνος (περαιτέρω εκτοπισμών) υπάρχει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.
«Αυτό που χρειάζεται είναι υψηλού επιπέδου οικονομική στήριξη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες οι αφγανικές αρχές να καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση», εκτίμησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.
Νωρίτερα τον Ιούνιο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παροχή επιπλέον 266 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας σε σχεδόν 3,9 δισεκατομμύρια το συνολικό ποσό της βοήθειας που έχουν προσφέρει στη χώρα από το 2002.
Περίπου 18,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν το 2021. Μέχρι στιγμής έχει λάβει μόλις το 23% του ποσού.
Ο Λόουκοκ επεσήμανε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στο Αφγανιστάν. Όμως αυτό έχει «μειωθεί και αποτελεί πρόβλημα» στις προσπάθειες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων «να επιστήσουν την προσοχή στις ανάγκες του Αφγανιστάν και να λάβουν στήριξη» για να αντεπεξέλθουν σε αυτές.