Η επιμονή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούν να μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αναγκάσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να διακόψει τις προσπάθειές της για να κρατήσει τη Βρετανία εντός της ΕΕ, υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, τον Οκτώβριο, η Μέρκελ προειδοποίησε τον Κάμερον ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την παραμονή της στην Ένωση, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέραν του «σημείου» αυτού, το Βερολίνο θα πάψει να αγωνίζεται για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ.
Μία πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Κάμερον να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία. Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ. Στο περιθώριο της συνόδου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ τόνισε στον Κάμερον ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να ανακοινώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ εάν δεν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι μολονότι αντιμετωπίζει με κατανόηση ορισμένα από τα αιτήματα της Βρετανίας από την ΕΕ –για παράδειγμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας– δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.