Με ταχείς, πολύ ταχείς ρυθμούς για τα δυτικά δεδομένα προχωρεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κίνας. Η χώρα έχει φτάσει πια να εμβολιάζει περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους της τη μέρα, κατά μέσο όρο. Το κινεζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με σχετικά αργό ρυθμό, στα μέσα Απριλίου έφθασε στα περίπου πέντε εκατομμύρια δόσεις τη μέρα και μετά «απογειώθηκε».
Έως τις 6 Ιουνίου η Κίνα είχε χορηγήσει 778 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στον πληθυσμό της του περίπου 1,4 δισεκατομμυρίου. Με αυτό τον ρυθμό θα μπορούσε να έχει εμβολιάσει πλήρως όλο τον πληθυσμό της σε περίπου τρεις μήνες. Θα όμως είναι δύσκολο να διατηρήσει το ίδιο ρυθμό, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει στις μεγάλες κινεζικές πόλεις (π.χ. στο Πεκίνο το 87% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση). Τα πράγματα αναμένεται να επιβραδυνθούν όταν η εμβολιαστική εκστρατεία πρέπει να καλύψει πλέον όλη την επαρχία και τα πολλά μικρά χωριά.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν εντυπωσιαστεί από αυτούς τους ρυθμούς, σύμφωνα με το «Nature», οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί της Κίνας να αποτελούν σχεδόν το 60% όλων των δόσεων εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως μέσα σε μια μέρα (περίπου 35 εκατομμύρια). Με εμβολιασμούς αυτής της κλίμακας, είναι σαν η Κίνα να εμβολιάζει μια ολόκληρη μεγάλη χώρα, π.χ. τη Βρετανία, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Κίνα: «Ποτέ δεν έχει επιτευχθεί κάτι παρόμοιο σε κλίμακα παραγωγής»
«Ποτέ δεν έχει επιτευχθεί κάτι παρόμοιο σε κλίμακα παραγωγής. Οι παραγωγικές προσπάθειες που απαιτούνται στην Κίνα για να επιτευχθεί αυτός ο υψηλός ρυθμός παραγωγής, είναι τρομακτικές», δήλωσε ο χημικός μηχανικός Ζόλταν Κις του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Η πλειονότητα των δόσεων της Κίνας προέρχεται από δύο εμβόλια της, που έχουν πλέον εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση διεθνώς: το CoronaVac (παρασκευάζεται από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο) και το εμβόλιο της κρατικής εταιρείας Sinopharm (επίσης του Πεκίνου). Το πρώτο είχε εμφανίσει αποτελεσματικότητα 51% στις κλινικές δοκιμές του έναντι της συμπτωματικής Covid-19 και πολύ μεγαλύτερη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου από κορονοϊό. Το δεύτερο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 79% έναντι της Covid-19 με συμπτώματα και της πιθανότητας νοσηλείας.
Τα δύο εμβόλια βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό και δεν είναι mRNA, πράγμα που, σύμφωνα με τους δυτικούς επιστήμονες, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο παραγωγής σε σχέση με τα πιο σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.
Η Κίνα έχει ήδη τροφοδοτήσει με 350 εκατομμύρια δόσεις των δύο αυτών εμβολίων της περισσότερες από 75 χώρες. Η έγκριση από τον ΠΟΥ αναμένεται να καταστήσει ακόμη ευρύτερη τη διάθεση τους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 μέσα στο 2021 και έως πέντε δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια. Τέτοιοι ρυθμοί παραγωγής απαιτούν μεγάλη διαθεσιμότητα και άψογο συντονισμό πολλών παραγόντων στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής, από τις πρώτες ύλες έως τα φιαλίδια των εμβολίων.