Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας αναμένεται να κατασχέσει τεράστια χρηματικά ποσά και περιουσιακά στοιχεία από κινέζους αξιωματούχους οι οποίοι δρουν στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Αυστραλία έχει συμφωνήσει με τις κινεζικές αρχές να αναλάβει δράση κατά κινέζων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Αυστραλία για ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μπρους Χιλ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου ξαφνικά άτομα φεύγουν από την Κίνα μ’ ένα τσουβάλι χρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάτη είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένη. Σε πολλές περιπτώσεις στέλνουν τις συζύγους τους και τα παιδιά τους στην Αυστραλία, για να έχουν μια πρόφαση να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Με την πάροδο του χρόνου τοποθετούν τα χρήματά τους σε κάποια νόμιμη δραστηριότητα, όπως είναι η αγορά ακινήτων, μετοχών και καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες».

Τα ποσά είναι υπέρογκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού Global Financial Integrity, που έχει τη βάση του στην Ουάσινγκτον και ειδικεύεται στην ανάλυση παράνομου χρήματος, τα ποσά που έφυγαν παράνομα από την Κίνα μεταξύ 2005-2011, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. αμερικανικών δολαρίων

Η αφορμή για τη συνεργασία των δύο χωρών δόθηκε τον Ιούλιο, με έναυσμα μια καμπάνια με την επωνυμία «Κυνήγι των αλεπούδων», με σκοπό τον εντοπισμό της διαφθοράς στις τάξεις αξιωματούχων και την ίδια στιγμή την αποθάρρυνση άλλων από το να προσφύγουν στο ίδιο σύστημα.