Κατά των πολιτικών παγκοσμίως στρέφεται η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορώντας τους πως εξακολουθούν να βρίσκονται σε άρνηση για το κλίμα.
Έπειτα από συνάντηση που είχε χθες Τρίτη (4/5) με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν η Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε σε δημοσιογράφους και τόνισε: «Εμείς οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουμε κάνει ούτε και ξέρω πόσες συναντήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και πρόκειται, βασικά, για την ίδια συζήτηση κάθε φορά – υπάρχει απόλυτη άρνηση».
«Η αίσθηση της κρίσης είναι απολύτως μηδενική», υπογράμμισε, αναφερόμενη στους ηγέτες.
Η Τούνμπεργκ, η οποία έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο το 2018 όταν η μοναχική διαμαρτυρία της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στην Στοκχόλμη για την έλλειψη δράσης για να σταματήσουν οι κλιματικές αλλαγές έγινε παγκόσμιο κίνημα, επέκρινε επίσης τα μέσα ενημέρωσης για υποβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης.
«Αν κανένας δεν ασκεί πιέσεις σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, προφανώς δεν θα κάνουν τίποτα», είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια άνοδο 1,5 βαθμών της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πρόσθεσε.
«Δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε αυτό», σημείωσε.
Η σουηδική κυβέρνηση διεκδικεί έναν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά η Τούνμπεργκ και οι άλλοι ακτιβιστές που αγωνίζονται μαζί της είπαν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά.
«Όπως είναι η κατάσταση τώρα (…) αυτοί που δεν παίρνουν στα σοβαρά την κλιματική κρίση και δεν την αντιμετωπίζουν ως μια κρίση, δυστυχώς αποτελούν μέρος του προβλήματος», σημείωσε. «Ωστόσο υπάρχουν και λόγοι να ελπίζουμε» συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι αν αυτοί οι άνθρωποι έκαναν πράγματι κάτι, πιστεύω ότι αν μπορούσαν να επωμιστούν την ευθύνη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο μέρος της λύσης και του το είπαμε αυτό», είπε αναφερόμενη στον Σουηδό πρωθυπουργό.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση στο Instagram, ο Λεβέν σημείωσε ότι η Σουηδία αποτελεί μια κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, καθώς η βιομηχανία της κάνει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα και βοηθά άλλες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Η Σουηδία έχει την ευκαιρία να γίνει το πρώτο παγκοσμίως απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα κράτος-πρόνοιας, αλλά χρειάζεται να αυξήσουμε τον ρυθμό της αλλαγής», υπογράμμισε ο Λεβέν. «Χρειαζόμαστε να γίνουν νέα βήματα».