«Περισσότερο κι από σπαρακτική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Ινδία, όπου αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει προσωπικό και εφόδια στη χώρα αυτή, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ο Οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, 2.600 μέλη του ΠΟΥ είναι καθ’ οδόν για την Ινδία ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κορονοϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων στο χάος. Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν κατεπειγόντως βοήθεια. Την Κυριακή η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, με σχεδόν 350.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.
Στο Νέο Δελχί, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν, ματαίως, να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι πεθαίνουν προτού να φτάσουν καν στο νοσοκομείο.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έκδηλη η σημασία του εμβολιασμού», επέμεινε ο Τέντρος.
Αμερικανική στήριξη στην Ινδία μέσω δέσμευσης Μπάιντεν
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «θα στηρίξει αταλάντευτα» την Ινδία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
«Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα στηρίξει αταλάντευτα τον ινδικό λαό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν κατεπειγόντως βοήθεια, όπως υλικά για την παραγωγή εμβολίων, προστατευτικό εξοπλισμό, διαγνωστικά τεστ και αναπνευστήρες. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να στείλουν στην Ινδία αποθέματα οξυγόνου, καθώς στα ινδικά νοσοκομεία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις.
Ο Μόντι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «εποικοδομητική» συνομιλία, προσθέτοντας ότι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την αμερικανική βοήθεια. Σύμφωνα με το γραφείο του ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στα εμβόλια και υπενθύμισε ότι η Ινδία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να χαλαρώσει τους κανόνες σε ό,τι αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.