Και το όνομα αυτού, Μοχάμεντ. Το συγκεκριμένο δόθηκε περισσότερο στο Ισραήλ κατά τη θρησκευτική χρονιά που παρήλθε, και όχι το βιβλικό όνομα Γιόσεφ, όπως υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα οι ισραηλινές αρχές.
Όπως αποκάλυψε η «Χααρέτζ» στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με τα ονόματα που δόθηκαν περισσότερο φέτος στα αρσενικού φύλου νεογέννητα, προφανώς δεν ελήφθησαν υπόψη τα αραβικά ονόματα, επισημαίνει η φιλελεύθερη εφημερίδα, η οποία ζήτησε από τις αρχές έναν κατάλογο που να περιλαμβάνει τα μη εβραϊκά ονόματα.
Σ’ αυτή τη δεύτερη εκδοχή του κατάλογου με τα δημοφιλέστερα ονόματα αυτών των 12 τελευταίων μηνών, την πρώτη θέση των ονομάτων που δόθηκαν περισσότερο στο Ισραήλ καταλαμβάνει το μουσουλμανικό όνομα Μοχάμεντ, το όνομα του προφήτη.
Ακριβώς πίσω έρχεται το Γιόσεφ, πολύ δημοφιλές μεταξύ των Ισραηλινών (συχνά συντομεύεται σε «Γιόσι»), αλλά και μεταξύ των Αράβων Ισραηλινών, οι οποίοι το γράφουν Γιούσεφ, προσθέτει η «Χααρέτζ».
Το Ισραήλ αριθμεί 8.252.500 κατοίκους, από τους οποίους 6.186.100 είναι εβραίοι (75%) και 1.709.900 Άραβες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί (20,7%), σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές που περιλαμβάνουν επίσης τους Παλαιστίνιους της προσαρτημένης από το Ισραήλ Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Η αραβική κοινότητα του Ισραήλ αποτελείται από τους απογόνους των 160.000 Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.
Οι κατάλογοι αυτοί δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία του εβραϊκού Νέου Έτους, του Ρος Χασάνα, που θα σηματοδοτήσει σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση το πέρασμα απόψε στο έτος 5775.