Η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη βούλησή της να «συνεργαστεί» με αυτές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για την επίτευξη της «αποπυρηνικοποίησης» της Βόρειας Κορέας, μετά τον τριμερή διάλογο με απεσταλμένους των δύο κρατών-συμμάχων της ενόψει της οριστικοποίησης της στρατηγικής που θα εφαρμόσει έναντι της Πιονγκγιάνγκ.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, υποδέχθηκε τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα –αντίστοιχα τον Σιγκέρου Κιταμούρα και τον Σο Χουν– στη Ναυτική Ακαδημία της Αννάπολις, κοντά στην Ουάσινγκτον.
Οι τρεις αξιωματούχοι «μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τα ζητήματα των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διαχειριστούν και να επιλύσουν τα θέματα αυτά μέσω συντονισμένης τριμερούς συνεργασίας για την αποπυρηνικοποίηση», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Κάλεσαν να υπάρξει «πλήρης εφαρμογή» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες απαγορεύθηκαν τα προγράμματα αυτά και επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.
Ακόμη η Ουάσινγκτον «επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη δέσμευσή της στη συμμαχία της με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία», ενώ οι δύο ασιατικές χώρες τόνισαν τη σημασία που έχει «η διμερής σχέση τους», μετά τις πολλές εντάσεις ανάμεσα στη Σεούλ και στο Τόκιο τα τελευταία χρόνια.
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμενόταν να παρουσιάσει στους συνομιλητές της την υπό διαμόρφωση πολιτική που καταρτίζει έναντι της Βόρειας Κορέας, διαδικασία που «πλησιάζει στο τέλος της», είπε την Πέμπτη στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις. Η συνάντηση επρόκειτο να δώσει «μια ευκαιρία σε αυτούς να μοιραστούν τις απόψεις τους μαζί μας», πρόσθεσε.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγιναν οι «τελικές διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα» για τα βορειοκορεάτικα οπλικά προγράμματα.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα θα συναντηθεί τη 16η Απριλίου στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν. Θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα έχει συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον Δημοκρατικό πρόεδρο, ανέφεραν η ιαπωνική και αμερικανική κυβέρνηση.
Μέχρι εδώ, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, έχει πει μόνο ότι καταρτίζεται νέα στρατηγική μετά τις απευθείας επαφές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί πρόοδος ως προς την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.
Την περασμένη εβδομάδα πάντως ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει εάν υπάρξει «κλιμάκωση» από πλευράς Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή με την ονομασία Ανατολική Θάλασσα στην Κορέα.
Δήλωσε έτοιμος για «μια ορισμένη μορφή διπλωματίας, αλλά υπό την προϋπόθεση της αποπυρηνικοποίησης».
«Έχουμε πει ότι η αποπυρηνικοποίηση θα παραμείνει στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Βόρειας Κορέας», επιβεβαίωσε ο Νεντ Πράις, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες γι’ αυτό θα γίνουν «σε στενό συντονισμό» με το Τόκιο και τη Σεούλ, τους δύο κυριότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η συνάντηση στην Αννάπολις καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, στο Τόκιο και τη Σεούλ.