Κάλεσμα στην Κίνα να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου απεύθυνε την Παρασκευή (2/4) η Ε.Ε. αφού ένας δημοσιογράφος του BBC (που διέμενε στην Κίνα) αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ταϊβάν λέγοντας πως δέχθηκε απειλές και παρεμπόδιση στο έργο του.
Ο δημοσιογράφος, Τζον Σάντουερθ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του επειδή γινόταν όλο και πιο δύσκολο να παραμείνει στη χώρα.
Το Πεκίνο αρνείται ότι απηύθυνε οποιασδήποτε απειλές.
Η Ε.Ε. ανέφερε πως είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση ξένου δημοσιογράφου που έφυγε από την Κίνα λόγω παρενόχλησης και παρεμπόδισης της εργασίας του, με τουλάχιστον 18 να έχουν απελαθεί πέρυσι. Ανέφερε επίσης ότι έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη τις ανησυχίες της στις κινεζικές αρχές.
«Ο επαγγελματισμός και η αντικειμενικότητα των ξένων ανταποκριτών αμφισβητούνται όλο και περισσότερο. Οι ξένοι ανταποκριτές παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών πέρα από σύνορα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η Ε.Ε. καλεί την Κίνα να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το εθνικό και το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Ζοζέπ Μπορέλ.