Η Γερμανία στέλνει οπλισμό αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ στους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του να συμβάλει στη διεθνή πρωτοβουλία για να σταματήσει η προέλαση της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).
«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά κρίσιμη», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την απόφαση της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να σταλεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Κατηγόρησε το ΙΚ ότι επιδεικνύει «ανηλεή βαρβαρότητα».
Η ίδια ανέφερε ότι η Γερμανία θα διαθέσει στους Κούρδους του Ιράκ 500 αντιαρματικούς πυραύλους, 8.000 επιθετικά τουφέκια και 40 πολυβόλα.
Επιπλέον, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων στην περιοχή.
Η απόφαση να σταλούν όπλα σηματοδοτεί μια ιστορική ρήξη με τη στάση της Γερμανίας τις τελευταίες δεκαετίες. Το Βερολίνο διστάζει να εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές κρίσεις διεθνώς, εν μέρει λόγω του παρελθόντος της, της επιθετικότητας των Ναζί τον περασμένο αιώνα, και της ειρηνιστικής στάσης που έχει υιοθετηθεί στη χώρα.
«Αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να λάβω στην καριέρα μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι παράλληλα αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.
Ο γερμανικός στρατός, η Μπούντεσβερ, έχει ήδη μεταφέρει αεροπορικώς 180 τόνους βοήθειας —κουβέρτες, τρόφιμα και φάρμακα— στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας να προσφερθεί αρωγή στους χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της προέλασης του ΙΚ.
Περίπου 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, 700 ασύρματοι, 680 κιτ εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και ανιχνευτές ναρκών επίσης είναι έτοιμα προς αποστολή στο βόρειο Ιράκ. Στον εξοπλισμό που θα προσφερθεί περιλαμβάνονται επίσης χειροβομβίδες, μαχαίρια εκστρατείας, σκηνές κ.ά.
Τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Μπούντεσταγκ, αναμένεται να ψηφίσουν επί της απόφασης της κυβέρνησης αύριο Δευτέρα, μετά από μια τοποθέτηση που θα κάνει η καγκελάριος Μέρκελ εξηγώντας τους λόγους που θα γίνει η αποστολή του οπλισμού.
Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται τυπικά την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά συμφώνησε να διεξαχθεί η ψηφοφορία, προκειμένου να επιδειχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την απόφαση αυτή.
Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν την απόφαση.
Αν και η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύεται να χορηγήσει στρατιωτική υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, η Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να σταλούν γερμανικές χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ.
Η Γερμανία έχει στείλει έξι στρατιώτες στο γενικό προξενείο της στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού θύλακα, για να συντονίζουν τις παραδόσεις της βοήθειας.
Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτηρίζει την περίπτωση του Ιράκ «εξαίρεση» στην πάγια πολιτική του Βερολίνου να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, λόγω της φύσης της δράσης του ΙΚ.
«Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, η σταθερότητα του Ιράκ και όλης της περιοχής (της Μέσης Ανατολής) και. . . λόγω του μεγάλου αριθμού ξένων μαχητών, η δική μας ασφάλεια, στη Γερμανία και στην Ευρώπη, απειλούνται», ανέφερε μια ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε στενή σύνθεση ώστε να συζητηθεί λεπτομερειακά η αποστολή των όπλων.
«Είναι ανθρωπιστική ευθύνη μας και προς όφελος της ασφάλειάς μας να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν και να σταματήσουμε το ΙΚ».
Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν ότι οι Γερμανοί που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους είναι τουλάχιστον 400. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Γερμανίας, υπάρχουν αποδείξεις ότι πέντε υπήκοοι ή άλλοτε κάτοικοι της Γερμανίας έχουν διαπράξει επιθέσεις καμικάζι τους τελευταίους μήνες στο όνομα του ΙΚ.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι οι Γερμανοί πολίτες δεν εγκρίνουν την εμπλοκή της χώρας τους σε πόλεμο.
Η αντιπολίτευση στη Γερμανία έχει εξάλλου προειδοποιήσει πως ο οπλισμός που αποστέλλει η χώρα στο Ιράκ ενδέχεται να πέσει σε λάθος χέρια.
Η κυβέρνηση Μέρκελ πάντως έχει καταστήσει σαφές πως το γεγονός ότι στέλνει όπλα στους Κούρδους, αυτό δεν καθιστά πιθανότερο το Βερολίνο να στείλει «αυτομάτως» όπλα στην Ουκρανία, η οποία πολεμάει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δύο συγκρούσεις είναι πολύ διαφορετικής φύσεως. Στην Ουκρανία «είναι δυνατόν να γίνει διάλογος», ενώ το ΙΚ «δεν μιλάει—θέλει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο κι εξοντώνει όποιον σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο» από τα μέλη του, είπε η υπουργός Άμυνας στην εφημερίδα Bild am Sonntag.