«Άναψε το σπίρτο που μπορεί να θερμάνει προσωρινά τη λεγόμενη “πατριωτική καρδιά” των απλών Αλβανών…». Η συγκεκριμένη φράση αναφέρεται στον «εθνικιστή» Έντι Ράμα σε άρθρο που δημοσιεύεται στον αλβανικό Τύπο, το οποίο, με αφορμή τον νέο χάρτη της Χειμάρρας, αναφέρει ότι όλα αυτά γίνονται για ένα θέμα που παραβιάζει την αξιοπρέπεια των Αλβανών σε σχέση με τους Έλληνες.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή έγκριση από τη βουλή της νέας εδαφικής μεταρρύθμισης κυρίως στο θέμα της Χειμάρρας. Σε άρθρο του, στην εφημερίδα Panorama ο γνωστός αναλυτής και διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού Klan, Αντι Μπεϊτια ασκεί σκληρή κριτική στην «επίμονη στάση» του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τον οποίο κατηγορεί για «εθνικισμό».
Ο κ. Μπεϊτια σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «με την έγκριση από την αλβανική βουλή της εδαφικής μεταρρύθμισης και ιδιαίτερα με τον νέο χάρτη της Χειμάρρας, όπως το είχε σκιτσάρει στο κεφάλι του, χωρίς να ακούσει καν τα μέλη της κοινότητας, είτε Έλληνες είτε Αλβανούς, χωρίς να υποκλίνεται μπροστά στις συνεχιζόμενες εκλύσεις των μειονοτικών πολιτικών ηγετών, αδιάφορος για τις ανησυχίες των Αθηνών και όχι μόνο, τυφλός μπροστά στις διεθνείς συμβάσεις για τις μειονότητες, και άπονος στις ανησυχίες του Σοσιαλιστικού κινήματος Ολοκλήρωσης για το θέμα, ο πρωθυπουργός Ράμα άνοιξε μια νέα εποχή μετά τις 300 ημέρες της κυβέρνησης του. Την εποχή του εθνικισμού».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «άναψε το σπίρτο που μπορεί να θερμάνει προσωρινά τη λεγόμενη “πατριωτική καρδιά” των απλών Αλβανών, οι οποίοι δεν ακολουθούν με φακό την πολιτική και τους Bloggers, που προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή με την εθνικιστική ρητορική, όμως έχει δημιουργήσει μια φλόγα που μπορεί να κάψει την Αλβανία τόσο εύκολα, όπως το 1997. Και για ποιο λόγο; Για κάτι που παραβιάζει την αξιοπρέπεια του έστω και ενός Αλβανού, σε σχέση με τους Έλληνες».
«Την χρησιμότητα της πράξης αυτής δεν μπορεί να υποστηρίξει, έστω και εν μέρει, κανένας από τους αξιωματούχους ή τους ειδικούς που ασχολήθηκαν με την εδαφική μεταρρύθμιση», επισημαίνει ο αναλυτής. «Έτσι, προσωπικά, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι το καλά προσχεδιασμένο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εθνικισμού που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Γκρουέφσκι» αναφέρει στο άρθρο του ο Μπειτιά.
Αναφέρει ακόμη ότι «δυστυχώς, και ίσως σκόπιμα, από την αρχή, η συζήτηση για το νέο διοικητικό χάρτη τοποθετήθηκε ως ένα ελληνο-αλβανικό θέμα, φορτωμένο με μάταια ιστορικά επιχειρήματα…».
«Kανείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την ουσία της απόφασης: γιατί η Χειμάρρα ενώνεται με το Βρανίστι και όχι με το Λούκοβο, η οποία θα αποτελούσε μια ελάχιστη αδιάλειπτη γεωγραφική συνέχιση…» γράφει ο Μπεϊτια.
Αναφερόμενος στην δημιουργία ενός δήμου με την ονομασία Δήμος της Τσαμουριάς στη Κονίσπολη κοντά στα ελληνο αλβανικά σύνορα ο Μπεϊτια επισημαίνει: «…Για να προχωρήσει σε βαθύτερο διχασμό, ο Ράμα υιοθέτησε μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς να σκεφτεί και χωρίς να κρίνει τις επιπτώσεις, τις επιθυμίες μια πολιτικής δύναμης με υψηλό εθνικιστικό προφίλ, όπως το PDIU, το λεγόμενο κόμμα τον Τσάμηδων…».
Καταλήγοντας ο κ. Μπεϊτια εξαίρει τον αγώνα που έδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Ντούλε και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι δίπλα στον Βαγγέλη Ντούλε, γιατί στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινότητας του, αυτή τη φορά, εσκεμμένα ή όχι, δεν έχει σημασία τώρα, όχι μόνο υπερασπίστηκε κάποιες αρχές, αλλά έμμεσα, υπερασπίστηκε και την Αλβανία, ηθελημένα ή αθέλητα, μας άνοιξε τα μάτια μπροστά στο Χρονικό ενός προαναγγελθέντος εσκεμμένου εθνικισμού…».