Η Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε τη διανομή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, ενώ η Αυστραλία οριστικοποίησε τα σχέδια για έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης τη Δευτέρα, μπαίνοντας σε νέα φάση στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, που οι και οι δύο χώρες έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν περιορισμένο.
Μια μικρή ομάδα υγειονομικών εμβολιάστηκε χθες στο Όκλαντ ενόψει της διευρυμένης χορήγησης του εμβολίου που ξεκίνησε σήμερα, με υπαλλήλους των τελωνειακών υπηρεσιών και εργαζόμενους στις υπηρεσίες Ελεγχόμενης Απομόνωσης και Καραντίνας (MIQ), σύμφωνα με αξιωματούχους.
Στην Αυστραλία, εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο καραντίνας και μέλη του υγειονομικού προσωπικού θα είναι η πρώτη ομάδα που θα ανοσοποιηθεί σε 16 κέντρα χορήγησης εμβολίων της Pfizer σε όλη τη χώρα, παράλληλα με ηλικιωμένους Αυστραλούς σε οίκους ευγηρίας.
«Σήμερα, ξεκινάμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανοσοποίησης στην ιστορία μας, εμβολιάζοντας τους πρώτους από το προσωπικό των συνόρων μας, ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία όλων στην Αοτεαόρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σε δημοσιογράφους στο Όκλαντ, χρησιμοποιώντας το όνομα της χώρας στη γλώσσα των ιθαγενών Μαορί.
«Αυτές τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες θα κινηθούμε με προσεκτικό τρόπο, για να βεβαιωθούμε ότι είναι γερά τα συστήματα και οι διαδικασίες μας».
Η Νέα Ζηλανδία αναμένει ότι η πανεθνική χορήγηση του εμβολίου, που θα καλύψει όλο τον πληθυσμό της χώρας (5 εκατ.), θα χρειαστεί έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ η Αυστραλία στοχεύει στην ανοσοποίηση των 25 εκατ. πολιτών της έως τον Οκτώβριο.
Σε καμία κοινότητα των δύο χωρών δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες παρά το ότι έχουν διενεργηθεί δεκάδες χιλιάδες τεστ, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Και οι δύο χώρες ήραν τα σύντομα τοπικά lockdowns αυτή την εβδομάδα που είχαν επιβληθεί ύστερα από τον εντοπισμό εστίας σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη κι ενώ οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ερευνούσαν πώς στέλεχος της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του ιού βρέθηκε σε τρία μέλη οικογένειας στο Όκλαντ.
Οι δύο χώρες κατατάσσονται μεταξύ των 10 κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας.
Η Αυστραλία έχει καταγράψει σχεδόν 29.000 κρούσματα και 900 θανάτους, η Νέα Ζηλανδία μόλις 26 θανάτους επί συνόλου 2.350 περιστατικών.