Ο σχηματισμός μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι αναγκαίος στο Ιράκ για να ξεπεραστεί η απειλή της θρησκευτικής και εθνοτικής διαίρεσης της χώρας, δήλωσε σήμερα στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
«Το Ιράκ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή αλλά μπορεί να την ξεπεράσει με το σχηματισμό μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι.
«Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλοι οι Ιρακινοί να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται», δήλωσε ο Μπαν κατά την επίσκεψή του αυτή που δεν είχε ανακοινωθεί και πραγματοποιείται με την ευκαιρία περιοδείας του στην περιοχή με επίκεντρο την κρίση στη Γάζα.
Ενώ οι σουνίτες αντάρτες έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και οι Κούρδοι μιλούν όσο και περισσότερο για απόσχιση, βαθιές διαιρέσεις καθιστούν επίπονη τη διαδικασία ανανέωσης των οργάνων εξουσίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου.
Η σιιτική συμμαχία του Νούρι αλ Μάλικι έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές, χωρίς όμως να αποσπάσει την πλειοψηφία, και οι εκκλήσεις αυξάνονται στο Ιράκ αλλά και στο εξωτερικό ώστε ο πρωθυπουργός που επικρίθηκε έντονα για τον αυταρχισμό του και την επιλογή του να περιθωριοποιήσει τους σουνίτες, να εκχωρήσει τη θέση ύστερα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.
Μετά την εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου -του σουνίτη Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι- σήμερα εξελέγη πρόεδρος της χώρας ο κούρδος βετεράνος πολιτικός Φουάντ Μασούμ.