Φοβούνται και αγχώνονται. Τρέμουν στην ιδέα πως θα κολλήσουν και θα μεταδώσουν τον κορονοϊό στις οικογένειές τους. Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε γραφεία τελετών της Πορτογαλίας όπου τα θύματα της πανδημίας συνεχώς αυξάνονται.
Η Πορτογαλία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο-Απρίλιο, αλλά η νέα χρονιά οδήγησε σε μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, οδηγώντας τις υπηρεσίες υγείας και τα γραφεία τελετών στα όριά τους.
Πάνω από 14.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της COVID-19 στη χώρα με το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει σχεδόν τις 775.000.
Ιστορίες που «ραγίζουν» καρδιές
Δίπλα σε ένα σφραγισμένο φέρετρο ενός ακόμα θύματος της COVID-19 στην Πορτογαλία, ο Κάρλος Καρνέιρο, εργαζόμενος σε γραφείο τελετών, έκλαψε καθώς οι συγγενείς αποχαιρέτισαν τον δικό τους άνθρωπο με ένα παραδοσιακό τραγούδι «φάντο».
Ο Καρνέιρο, 37 ετών, εργάζεται σε γραφείο τελετών εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες βοηθώντας τους ανθρώπους να διαχειριστούν την απώλειά τους, αλλά ποτέ δεν ένιωσε να καταβάλλεται έτσι από την θλίψη και τον φόβο.
«Ποτέ δεν ήμουν τόσο ευσυγκίνητος, με τόσες πολλές διαδοχικές κηδείες», είπε ο Καρνέιρο στο Reuters με σπασμένη φωνή έξω από το αποτεφρωτήριο λίγο μετά την κηδεία της 77χρονης Ματίλντε Φιρμίνο.
«Είναι σκληρό για εμάς. Το νιώθουμε όταν γυρίζουμε σπίτι μας».
Λόγω των κανόνων που ισχύουν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, τα γραφεία τελετών όπως το Funalcoitao του Καρνέιρο κοντά στη Λισαβόνα αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα.
Ο ολόσωμος εξοπλισμός και οι λευκοί πλαστικοί σάκοι
Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν ολόσωμο προστατευτικό εξοπλισμό, οι σοροί τοποθετούνται μέσα σε λευκούς πλαστικούς σάκους και στη συνέχεια μέσα στο φέρετρο, χωρίς να υποβάλλονται στη σχετική διαδικασία καλλωπισμού.
Οι οικογένειες σπανίως έχουν τη δυνατότητα να δουν τον δικό τους άνθρωπο πριν από την ταφή ή την αποτέφρωση και η κόρη της Φιρμίνο ανησυχούσε κάποια στιγμή εάν ήταν πράγματι η μητέρα της μέσα στο φέρετρο.
Ο Καρνέιρο δήλωσε πως πάντα θέλει να τιμά τις ζωές των νεκρών, αλλά το να μην μπορεί να προσφέρει στις οικογένειες τον αποχαιρετισμό που θέλουν έχει αντίκτυπο και στη δική του ψυχική υγεία.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί…. Ο κόσμος κάθεται στον καναπέ του και ανησυχεί για τα νούμερα (του κορονοϊού) αλλά εμείς βλέπουμε ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Πρέπει να διαχειριστούμε το δράμα», είπε ο Καρνέιρο.
«Υπάρχει φόβος»
Ο αδελφός του, ο 44χρονος Άλβαρο, είπε ότι ο Ιανουάριος, όταν η Πορτογαλία ανακοίνωσε περίπου τους μισούς από το σύνολο των θανάτων λόγω της COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, ήταν ο σκληρότερος μήνας στα 24 χρονια που κάνει αυτή τη δουλειά.
«Φοβόμαστε ότι θα κολλήσουμε, ότι θα μολύνουμε τις οικογένειές μας στο σπίτι», δήλωσε στην οικογενειακή επιχείρηση τελετών, που μόνο την Τρίτη διοργάνωσε έξι κηδείες. «Υπάρχει φόβος».
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 από δύο μελετητές δημόσιας υγείας, τα υψηλά ποσοστά θανάτων, οι περιορισμοί, ο φόβος μόλυνσης και οι ανησυχίες για τις οικογένειές τους μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων σε γραφεία τελετών, ιδιαίτερα σε βάθος χρόνου αφού θα έχει αποκλιμακωθεί η καθημερινή πίεση.
Οι ενώσεις του κλάδου έχουν ζητήσει από τις αρχές της Πορτογαλίας να εμβολιάσουν το συντομότερο δυνατόν τους περίπου 5.000 εργαζομένους.
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή άρα θα πρέπει να θεωρούμαστε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό αλλά σύμφωνα με τις ειδήσεις που βλέπουμε, δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους», δήλωσε ο Άλβαρο Καρνέιρο. «Θα πρέπει να το αντέξουμε αυτό για λίγο ακόμα».