Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι ηγέτες της Ρωσίας και της Μαλαισίας, κατά την οποία επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την πτώση του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία θα βοηθούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

«Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να γίνει μια διεθνής, αντικειμενική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε ένας άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόσχα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων μετά την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία, όπου την Πέμπτη συνετρίβη ένα Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε εκ νέου να γίνει έρευνα για τα αίτια της πτώσης του.

«Ενεργοποίησα την ευρωπαϊκή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων με σκοπό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πτήσεων», ανέφερε ο Επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλας.

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2010 για να διαχειριστεί τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί τότε στην αεροπλοΐα από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ της Ισλανδίας και το νέφος στάχτης που κάλυψε τους ευρωπαϊκούς ουρανούς.

Όταν ενεργοποιείται αυτή η ομάδα, αναλαμβάνουν την συμπροεδρία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

«Η κοινή γνώμη θέλει γεγονότα. Θέλει να ξέρει τι συνέβη στην πτήση ΜΗ17 και εάν αποδειχθεί ότι αυτή η καταστροφή προκλήθηκε σκοπίμως, εάν η ΜΗ17 καταρρίφθηκε προκαλώντας το θάνατο τόσων αθώων πολιτών, τότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Κάλας.

Από το βράδυ της Πέμπτης οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ώστε «να διευκρινιστούν χωρίς καθυστέρηση» οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το Μπόινγκ σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.