Την «επιτακτική ανάγκη» η Βρετανία να εξαλείψει οποιεσδήποτε μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας πως θα βοηθήσουν σε αυτό οι ενέργειες που έχουν ξεκινήσει για την εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων και της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.
Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα του.
«Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας, όπου τις βρίσκουμε, οπωσδήποτε να τις εξαλείφουμε» δήλωσε στο Sky News, μετά τον εντοπισμό στη Βρετανία κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, τα οποία δεν συνδέονταν με διεθνή ταξίδια.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι ενέργειες που γίνονται, όπως η εισαγωγή μιας ενισχυμένης ιχνηλάτησης επαφών, οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στην κοινότητα και οι σαφείς οδηγίες που δόθηκαν για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα να παραμείνουν στα σπίτια τους, θα βοηθήσουν να περιοριστεί οποιοδήποτε ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.
Ο Χάνκοκ δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι θα είναι επιτυχή τα μέτρα που λαμβάνονται στις περιοχές της χώρας στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να γίνει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό LBC, απαντώντας σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους μπορεί να περιοριστεί.
Η Βρετανία επεξεργάζεται την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της για να σταματήσει την είσοδο στη χώρα νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στο BBC, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την παραμονή σε καραντίνα σε ξενοδοχεία αυτών που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από ορισμένες χώρες αναμένεται να καθοριστούν προσεχώς.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της COVID-19 της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο ορισμένες χώρες ανακοίνωσαν ότι δεν θα χορηγήσουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι το εμβόλιο αυτό λειτουργεί για όλες τις ηλικίες.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι το εμβόλιο αυτό είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών, ο Χάνκοκ σημείωσε ότι οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης λειτουργεί καλά.
«Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες (…) και η επιστήμη σε αυτό το θέμα ήταν ήδη αρκετά σαφής και έπειτα με αυτή την δημοσίευση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απολύτως και ξεκάθαρα σαφές ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης όχι μόνο λειτουργεί, αλλά λειτουργεί καλά» υπογράμμισε ο Χάνκοκ στις δηλώσεις του προς το BBC, αναφερόμενος στα νέα στοιχεία που δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα από την Οξφόρδη.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε ένα τεράστιο ρίσκο όσον αφορά την στρατηγική του για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.
Υπερασπιζόμενος τον συγκριτικά βραδύτερο ρυθμό διάθεσης εμβολίων κατά της COVID-19 στη Γαλλία και την ΕΕ, ο Μπον επισήμανε ότι η Βρετανία δεν περιόρισε τη χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca σε αυτούς που είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, όπως έκαναν η Γαλλία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Βλέπετε το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε λιγότερα προληπτικά μέτρα απ’ ό,τι εμείς» δήλωσε ο Μπον σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI TV.