Τα κόμματα της Βουλγαρίας απέρριψαν, επί της ουσίας, την πρόταση της Κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας (ΒΝΒ), η Βουλή να ψηφίσει ειδικό νόμο για την κάλυψη των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ, στην -υπό χρεοκοπία- Corporate Commercial Bank (CCB), ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ύστερα από πεντάωρη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΣΕΑ) με θέμα την τραπεζική κρίση στη Σόφια.
Σύμφωνα με τον κ. Πλέβνελιεφ, προς το παρόν, παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ των κυρίων πολιτικών δυνάμεων σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασχεθεί πλήρης εγγύηση του βουλγαρικού Δημοσίου για όλες τις καταθέσεις στην υπό χρεοκοπία τέταρτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βουλγαρίας.
Ο Βούλγαρος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι το δημόσιο Ταμείο Τραπεζικών Εγγυήσεων διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των καταθέσεων έως το όριο των 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει η σχετική ενιαία νομοθετική ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε, δε, πως «η Βουλγαρία διαθέτει αρκετά σύγχρονη, σταθερή και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο νομοθεσία, ώστε όλοι οι πελάτες των τραπεζών να μπορούν να υπερασπίζονται τα νόμιμα συμφέροντα τους».
Ο κ. Πλέβνελιεφ σημείωσε ότι παρά ταύτα οι διαβουλεύσεις, για το θέμα, μεταξύ των κομμάτων θα συνεχιστούν. Υποσχέθηκε, δε, παραδειγματικές τιμωρίες σε όλους τους υπευθύνους για το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στη Βουλγαρία, μετά την τραπεζική κρίση του 1996.
Επιπλέον, ο Βούλγαρος Πρόεδρος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων τής υπό παραίτηση κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και της Κεντρικής Τράπεζας, η Βουλγαρία να υποβάλει υποψηφιότητα για την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Μηχανισμό ως «πρώτο βήμα στην ενταξιακή της πορεία προς την ευρωζώνη», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε ανταλλαγή απόψεων για ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού και σε άλλα εσωτερικά θέματα.
Σύμφωνα με Βούλγαρους οικονομικούς αναλυτές, «είναι άγνωστο, για την ώρα, το μέγεθος των πιθανών αρνητικών συνεπειών, που θα προκαλέσει στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα της χώρας, η διαφαινόμενη “ψυχρολουσία” για Βούλγαρους και ξένους καταθέτες (ανάμεσα τους και Έλληνες), που ξεγελάστηκαν από τα δελεαστικά επιτόκια, που προσέφερε η CBB στους πελάτες της».