Χιλιάδες άνθρωποι έφθασαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Σρεμπρένιτσα για να συμμετάσχουν στην κεντρική εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 19 χρόνων από τη γενοκτονία σε βάρος Βόσνιων Μουσουλμάνων στην περιοχή το 1995 από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας.
Στους οδικούς άξονες από το Σαράγεβο και την Τούζλα που οδηγούν στη Σρεμπρένιτσα έχουν σχηματιστεί ουρές λεωφορείων και αυτοκίνητων.
Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων μνήμης, Μίρσαντ Μπαϊροβιτς δήλωσε ότι έως τις 9 το πρωί (τοπική ώρα) έφθασαν 15.000 άνθρωποι στο μνημειακό συγκρότημα και κοιμητήριο, Ποτοτσάρι όπου έχουν ταφεί τα θύματα του μεγαλύτερου εγκλήματος στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την επιμνημόσυνη τελετή στο κοιμητήριο θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων 175 θυμάτων που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν. Το νεότερο θύμα ήταν 14 ετών και το μεγαλύτερο ένας 79χρονος.
Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται παρουσία του επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χουσεϊν Καβάζοβιτς και φέτος σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές δεν θα μιλήσουν πολιτικοί.
Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και στην περιφέρεια Μπρτσκο η 11η Ιουλίου κηρύχθηκε μέρα πένθους, όχι όμως και στη Σερβική Δημοκρατία, στην περιοχή της οποίας βρίσκεται η Σρεμπρένιτσα.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ενόψει της εκδήλωσης μνήμης δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, αλλά «μεγάλο έγκλημα».
«Δεν είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτός ο όρος γενοκτονία, επειδή αυτό θεωρούν ο προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και κάποιοι ξένοι που βιάστηκαν να δώσουν αυτού τους είδους τον χαρακτηρισμό» δήλωσε ο κ. Ντόντικ.
Ο κ. Ντόντικ πρόσθεσε ότι ο πρώην στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς οι οποίοι δικάζονται στη Χάγη για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν είναι τα πρόσωπα που πρέπει να αποκηρυχθούν στη Σερβική Δημοκρατία επειδή συνέβαλαν στην εδραίωση αυτής της οντότητας.
«Για το αν παραβίασαν νόμους ή όχι, θα λογοδοτήσουν, αλλά δεν μπορεί να λογοδοτήσει η Σερβική Δημοκρατία» είπε ο Μίλοραντ Ντόντικ.
«Στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία. Δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία, Άντι Μακγκούφι σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του κ. Ντόντικ.
«Δύο διεθνή δικαστήρια υιοθέτησαν αποφάσεις που το επιβεβαιώνουν. Οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας που αποφασίζουν να παίξουν παιχνίδια με το θέμα αυτό για κατώτερους σκοπούς, αντί να αποτελούν παράδειγμα και να βοηθούν την κοινωνία να αποδεχθεί και να συμφιλιωθεί με το φοβερό έγκλημα, αποδεικνύουν ασέβεια προς τα θύματα και τις οικογένειές τους και μειώνουν την αξιοπιστία τους» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.