Όταν σκεφτόμαστε τους πρώην Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορούμε αμέσως να τους φανταστούμε να ιδρύουν την προεδρική τους βιβλιοθήκη, να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές εργασίες και να προσπαθούν να ζήσουν μια (σχετικά) ήσυχη ζωή μακριά, πια, από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η πραγματικότητα μοιάζει λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. Ακόμα και μετά την αποχώρησή τους από το Λευκό Οίκο και το αξίωμα του Προέδρου, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι δημόσιες προσωπικότητες και, παρόλο που δεν λαμβάνουν πια τις μεγάλες αποφάσεις, εξακολουθούν να διαθέτουν πολλές εμπιστευτικές πληροφορίες για τη χώρα. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, η ζωή μετά έχει, επίσης, αρκετούς περιορισμούς, οι οποίοι μάλιστα τους συντροφεύουν μέχρι την ημέρα της κηδείας τους, όσο μακάβριο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Δείτε μερικούς από αυτούς παρακάτω.
Να μοιράζονται ή να πουλούν απόρρητες πληροφορίες
Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται για κάποιον πρώην Πρόεδρο να κερδίσει επιπλέον χρήματα μετά τη θητεία του στο Λευκό Οίκο με την πώληση κυβερνητικών μυστικών, κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια ροπάλου. Πρόκειται για μία τεράστια παραβίαση με «θύμα» την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, γι’ αυτό και απαγορεύεται σε όλους τους πρώην Προέδρους. Μην ξεχνάτε ότι κανένας νυν ή πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι πάνω από το νόμο.
Η διεκδίκηση του αξιώματος του Προέδρου μετά από δύο συνεχόμενες θητείες
Μετά την εκλογή του Φρανκλίνου Ρούσβελτ για μια άνευ προηγουμένου τέταρτη συνεχόμενη θητεία ως Πρόεδρου των ΗΠΑ, ορισμένοι νομοθέτες άρχισαν πιστεύουν ότι επιτρέποντας σε κάποιον να είναι στην εξουσία για τόσο καιρό μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει η Δημοκρατία στη χώρα. Έτσι, με την 22η τροποποίηση του Συντάγματος οι υποψήφιοι μπορούν να εκλεγούν μόνο δύο φορές στην προεδρία των ΗΠΑ, προβλέποντας ότι εάν κάποιος έχει υπηρετήσει λιγότερο από δύο χρόνια ως Πρόεδρος λόγω της ανόδου του στην προεδρία εξαιτίας θανάτου του υπάρχοντος Προέδρου ή της παραίτησης ενός Προέδρου, μπορεί ακόμη να εκλεγεί με δύο πλήρεις θητείες, αναφέρει το Reader’s Digest. Αυτό σημαίνει ότι οι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα λόγω συντάγματος δεν μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή. Κάτι, φυσικά, που δεν ισχύει για τον Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συνέβη μόνο μία φορά στα χρονικά, με τον Γκρόβερ Κλίβελαντ να υπηρετεί δύο μη διαδοχικές θητείες στα τέλη του 1800.
Να οδηγούν μόνοι τους
Όσο και αν το θέλουν, δεν επιτρέπεται στους πρώην Προέδρους να οδηγούν μόνοι τους. Πρόκειται για έναν κανόνα που θεσπίστηκε μετά τη δολοφονία του Κένεντι, κατά τον οποίο οι πρώην Πρόεδροι και φυσικά οι νυν Πρόεδροι μπορούν να οδηγούν παρά μόνο μέσα στις προσωπικές τους ιδιοκτησίες. Οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνται πάντα από προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας, άρτια εκπαιδευμένο για την ασφάλειά τους. Ο Μπιλ Κλίντον, αναφέρει το Reader’s Digest, ότι παρόλο που του λείπει η οδήγηση, επιλέγει να οδηγεί το καροτσάκι το γκολφ, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει και για τον Τραμπ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε συνηθίσει να έχει προσωπικό σοφέρ και πριν την εκλογή του.
Να αγοράζουν τις δικές τους ηλεκτρονικές συσκευές
Όπως αποδεικνύεται, ένας πρώην Πρόεδρος δεν μπορεί απλώς να μπει σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και να αγοράσει το κινητό ή το τάμπλετ της αρεσκείας του. Τεχνολογία όπως αυτή -όταν χρησιμοποιείται από έναν πρώην πρόεδρο- πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Μυστική Υπηρεσία. Ένας Πρόεδρος, αλλά και ένας πρώην Πρόεδρος, μπορούν μόνο να επικοινωνούν με εγκεκριμένες συσκευές για την ασφάλειά τους, έναν κανόνα που ο πιο φρέσκος πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παραβίασε κατά την διάρκεια της θητείας του. Μάλιστα, η Μυστική Υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιήσει συσκευές για την παρακολούθηση ακόμη και της θέσης των κινητών τηλεφώνων τους για την ασφάλειά τους.
Να λαμβάνουν προσωπικές παραδόσεις
Ίσως ένας πρώην Πρόεδρος δεν θέλει κανείς να γνωρίζει ότι ένα βράδυ εκεί που παρακολουθούσε τηλεόραση παρήγγειλε έναν αφυγραντήρα, ωστόσο οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας θα ανακαλύψουν ακόμη και αυτό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή η Μυστική Υπηρεσία επιθεωρεί όλα τα πακέτα για τους πρώην Προέδρους πριν παραδοθούν στα σπίτια τους, αναφέρει το Bloomberg Law. Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε ξεχωριστή εγκατάσταση, προκειμένου να διατηρηθούν τυχόν απειλές όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον εκάστοτε πρώην Πρόεδρο. Αυτή η πολιτική, μάλιστα, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη το 2018 όταν η Μυστική Υπηρεσία εντόπισε «ύποπτα πακέτα» που στάλθηκαν στους Κλίντον και Ομπάμα.