Μια νέα μελέτη που εξέτασε την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού βρήκε πως τα υποχρεωτικά lockdown δεν προσφέρουν σημαντικότερα οφέλη για τον περιορισμό της εξάπλωσης από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και προσωπικής προστασίας.
Οι ερευνητές του Στάνφορντ εξέτασαν τα αυστηρά μέτρα lockdown στις αρχές του 2020 σε χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Ιράν και συνέκριναν την κατάσταση με χώρες που δεν κατέφυγαν σε τόσο δραστικές λύσεις, όπως η Νότια Κορέα και η Σουηδία.
Κι ενώ αποδέχονται πως στις αρχές τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κρίνονταν απαραίτητα «εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού», τα μαθηματικά μοντέλα υπέδειξαν πως δεν υπάρχει «ξεκάθαρο, σημαντικό θετικό αποτέλεσμα σε καμία χώρα».
Οι ερευνητές σημειώνουν πως δεν εντόπισαν ενδείξεις πως η υιοθέτηση σκληρών lockdown απέδωσαν στον περιορισμό της Covid-19 στις αρχές του 2020.
«Δεν αμφισβητούμε τον ρόλο των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας», γράφουν, «αλλά αποτύχαμε να βρούμε επιπρόσθετα θετικά οφέλη από τις εντολές για παραμονή στο σπίτι και κλείσιμο των καταστημάτων».
Σημειώνουν πως «τα δεδομένα δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα κάποιων οφελών. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν, αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα πολυάριθμα κακά αυτών των επιθετικών μέτρων».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Clinical Investigation» και έρχεται σε αντίθεση με πολυάριθμες μελέτες που έχουν καταλήξει πως τα lockdown έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές…