«Το Κόσοβο έγινε μέλος της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με δεδομένο ότι το δικαίωμα αυτό δεν έχουν μόνον μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε στην εφημερίδα Ντάνας του Βελιγραδίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Πετρίτ Σελίμι.
Η Επιτροπή της Βενετίας είναι συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη στο πεδίο του συνταγματικού νόμου (συνταγματολόγους), Μέλη της Επιτροπής Σοφών της Βενετίας –όπως αποκαλείται- είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και το Μεξικό, χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ της κυβέρνησης.
Το Κόσοβο έλαβε πάνω από τα 2/3 των ψήφων, τονίζοντας ότι είναι σχεδόν ίδιο με το αποτέλεσμα τον περασμένο χρόνο, όταν το Κόσοβο έγινε μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο εγγύς μέλλον το Κόσοβο θα γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που θα επιτρέψει στους πολίτες να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο κ. Σελίμι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ντάνας, διπλωματικές πηγές στην Πρίστινα αναφέρουν ότι το Κόσοβο έως το τέλος Δεκεμβρίου θα υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανώνυμος διπλωμάτης ανέφερε στην εφημερίδα ότι «έχει ήδη εξασφαλιστεί πλειοψηφία των 2/3 για την ένταξη του Κοσόβου».
Σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι το Κόσοβο δεν έγινε μέλος της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) πηγές από την κυβέρνηση του Κοσόβου ανέφεραν στην Ντάνας ότι το μοναδικό που πέτυχε η Σερβία είναι να μην συμπεριληφθεί η λέξη «ιδιότητα του μέλους» στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της SEECP στο Βουκουρέστι, αλλά να γίνεται αναφορά σε «πλήρη και ισότιμη συμμετοχή» στην περιφερειακή πρωτοβουλία.
«Το Κόσοβο έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν τα υπόλοιπα μέλη της SEECP, δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα βέτο, όπως και την υπογραφή νομικών εγγράφων. Η συνάντηση κορυφής στο Βουκουρέστι οργανώθηκε σε προεδρικό επίπεδο, όμως τη Σερβία δεν εκπροσώπησε ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, αλλά η αντιπρόεδρος, Κόρι Ουντόβιτσκι. Πιθανότατα αυτό να έγινε, επειδή ο Τόμισλαβ Νίκολιτς δεν ήθελε να γίνει σιωπηλός παρατηρητής της ένταξης του Κοσόβου στη SEECP» υπογραμμίζουν από την Πρίστινα.
Από το υπουργείο Εξωτερικών τη Ρουμανίας, προεδρεύουσας στη SEECP, εξήγησαν στην εφημερίδα Ντάνας ότι σε αρμονία με «τη διαρκή προσήλωση σε καθολικό χαρακτήρα της περιφερειακής συνεργασίας», το Βουκουρέστι κάλεσε τους εκπροσώπους της Πρίστινας σε όλες τις συναντήσεις της SEECP στη διάρκεια της ρουμανικής προεδρίας, σύμφωνα με τους κανόνες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
«Όλα τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να καλέσουν το Κόσοβο να συμμετάσχει σε διαρκή βάση στις συναντήσεις και τις δραστηριότητες της SEECP σε όλα τα επίπεδα και με ισότιμους όρους και έτσι αναγνωρίζεται ότι η συμμετοχή του συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή» αναφέρεται στην απάντηση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η Επιτροπή της Βενετίας ιδρύθηκε το 1990 στην πόλη της Ιταλίας και εκεί διεξάγονται οι συνεδριάσεις του οργάνου, έδρα του οποίου είναι το Στρασβούργο. Αποστολή της Επιτροπής της Βενετίας, είναι να διασφαλίζει συμβουλές σε συνταγματικά, νομικά ζητήματα στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιθυμούν εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην Επιτροπή της Βενετίας συμμετείχαν μέχρι τώρα τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και 12 άλλες χώρες.