Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ελβετίας, Γκι Παρμελάν, παραδέχθηκε λάθη στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα SonntagsBlick.
«Από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο υποτιμήσαμε την κατάσταση», δήλωσε. «Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι οι ελβετικές αρχές «ήταν μακριά από κάτι τέτοιο».
Ο Παρμαλάν ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την 1η Ιανουαρίου, αλλά ως ομοσπονδιακός σύμβουλος αρμόδιος για την οικονομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εδώ και ένα χρόνο.
Η Ελβετία αντιμετώπισε ένα σχετικά ήπιο πρώτο κύμα της επιδημίας covid-19 σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως από το φθινόπωρο πλήττεται σφοδρά από ένα δεύτερο κύμα.
Εδώ και εβδομάδες η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα ημερησίως και περίπου 10ο νεκρούς. Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 έχει ξεκινήσει σε πολλά καντόνια της χώρας, αλλά με αργούς ακόμη ρυθμούς. Εξάλλου στην Ελβετία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία.
Ο Παρμελάν, μέλος του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος UDC, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τα καντόνια, τα οποία είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, «δεν είναι πάντα εύκολη». Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μερικές φορές χρειάστηκε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του για να συντονίσει τη μάχη κατά της covid-19.
Τον Δεκέμβριο του 2020 το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θέλησε να επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας. Τα γαλλόφωνα καντόνια παραπονέθηκαν ότι δεν αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που είχαν καταβάλει τις προηγούμενες εβδομάδες, σε αντίθεση με τα γερμανόφωνα καντόνια, όπου η επιδημία εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα.
Τελικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση.
«Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ διάφορων συμφερόντων: της υγείας, της οικονομίας και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων. Δεν είναι όλα μαύρα ή όλα λευκά», τόνισε ο Παρμελάν.
Εξάλλου πρόσθεσε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις πρόσφατες προειδοποιήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι ανησυχούν κυρίως για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας την ώρα που τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους.
«Οι αναλύσεις αυτές είναι δουλειά των επιστημόνων και των ειδικών», υπογράμμισε ο Παρμελάν, όμως «ρόλος των πολιτικών είναι να αποφασίζουν», κατέληξε.