Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής (11/12) η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού έγινε νωρίς το πρωί ολιγόλεπτη συζήτηση για το Brexit και είχε προηγήθει μακρά νύχτα διαβουλεύσεων για το Κλίμα, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας ο στόχος είναι η μείωση των ρύπων στο 55% μέχρι το 2030.
Αναφορικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, η κατάσταση είναι δύσκολη και τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πιθανότητα μη συμφωνίας είναι μεγαλύτερη από το να υπάρξει συμφωνία». Οι συζητήσεις για το Brexit αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, ενώ μέχρι την Κυριακή θα φανεί εάν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί κοινός τόπος ή όχι.
Φον ντερ Λάιεν: Οι πιθανότητες βρετανικής εξόδου άνευ συμφωνίας είναι πλέον μεγαλύτερες
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πληροφόρησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνευ συμφωνίας στο τέλος του έτους είναι πλέον περισσότερο πιθανή.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε εν συντομία τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα του Brexit πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο είναι μικρές, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη…θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή», είπε.
Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του διαζυγίου, δηλαδή της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα.
Συμφωνία για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων
Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν την χθες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για το Ταμείο Διαχείρισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2021-2027, ύψους 6,241 δισ. ευρώ.
Το ταμείο θα στηρίξει την ισχυρή και αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μία κοινή πολιτική θεωρήσεων για τη διασφάλιση μίας εναρμονισμένης προσέγγισης όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων και τη διευκόλυνση των νόμιμων ταξιδιών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι το 10% του ταμείου πρέπει να προορίζεται για την πολιτική θεωρήσεων στα εθνικά προγράμματα.
Ενισχυμένο πλαίσιο θεμελιωδών δικαιωμάτων
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου κατόρθωσαν να ενισχύσουν τις διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι δράσεις στο πλαίσιο του μέσου θα υλοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως τις αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων και του δικαιώματος μη επιστροφής σε χώρα όπου υπάρχει το ενδεχόμενο απάνθρωπης μεταχείρισης.
Προστασία των ευάλωτων και των ασυνόδευτων ανηλίκων
Προκειμένου να βοηθήσει καλύτερα όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης τη στήριξη μέτρων για τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων και ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα χρηματοδοτηθούν, ακόμη, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας των παιδιών στα εξωτερικά σύνορα και δράσεις στήριξης των κρατών-μελών για την έκδοση θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους («ανθρωπιστική βίζα»).
«Στο μέλλον, τα σύνορα της Ευρώπης θα είναι ασφαλέστερα και θα επικεντρώνονται περισσότερο στους ανθρώπους. Με περισσότερα κονδύλια για την πολιτική θεωρήσεων, για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και με ενισχυμένες διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ευάλωτων ατόμων και ενός μηχανισμού συστατικών επιστολών, ευελπιστούμε ότι τα σύνορά μας θα γίνουν πιο ανθρώπινα», δήλωσε η εισηγήτρια, Τάνια Φάγιον.
Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί πριν εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το ταμείο θα στηρίξει, επίσης, την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την εφαρμογή της προσέγγισης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και τη διαλειτουργικότητα των διαφόρων πληροφορικών συστημάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού, το Eurodac και το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.