Μυστικό στρατό είχαν συστήσει το 1949 πρώην αξιωματικοί της Βέρμαχτ και των SS, σύμφωνα με έγγραφα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και τα οποία επικαλείται σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Απώτερος στόχος της παράνομης αυτής, μυστικής, στρατιωτικής μονάδας ήταν η προστασία της χώρας σε περίπτωση επίθεσης των Σοβιετικών και η αποκάλυψή της εκείνη την εποχή -πως αναφέρει το Spiegel- θα μπορούσε να έχει προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο.
Για περίπου έξι δεκαετίες το 321 σελίδων έγγραφο παρέμενε στα αρχεία της υπηρεσίας πληροφοριών BND της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το απόρρητο αυτό έγγραφο, αποκαλύπτεται η ύπαρξη ενός συνασπισμού περίπου 2.000 πρώην αξιωματικών –βετεράνων Ναζί της Βέρμαχτ και των Βάφεν SS- στη μεταπολεμική Γερμανία το 1949. Οι προετοιμασίες έγιναν εν αγνοία του γερμανικού κοινοβουλίου και παρακάμπτοντας τις συμμαχικές δυνάμεις.
Οι απόστρατοι αξιωματικοί αποσκοπούσαν στην υπεράσπιση της εκκολαπτόμενης τότε Δυτικής Γερμανίας -στα πρώτα στάδια του Ψυχρού Πολέμου- από… επιθέσεις εξ Ανατολάς, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο στόχος τους ήταν να προστατέψουν τη χώρα από τους κομμουνιστές σε περίπτωση εμφυλίου πολέμου.
Συνέλεγαν πληροφορίες για πολιτικούς της Αριστεράς, όπως τον Fritz Erler των Σοσιαλδημοκρατών και βασικό παράγοντα μεταρρύθμισης του κόμματος μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή κατασκόπευαν φοιτητές, όπως τον Joachim Peckert, ο οποίος αργότερα έγινε ανώτερος υπάλληλος στην πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στη Μόσχα, τη δεκαετία του 1970.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel, η ανακάλυψη αυτή ήρθε στο φως τυχαία, όταν ο ιστορικός Agilolf Kesselring βρήκε τα έγγραφα στο πλαίσιο ερευνών μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ιστορία, η οποία είχε συσταθεί από την BND για να ερευνήσει την πρώιμη ιστορία της υπηρεσίας.
Υπονομεύοντας τη δημοκρατία
Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι το αρχείο είναι ελλιπές και ως εκ τούτου πρέπει να εξεταστεί με κάποια αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, το περιεχόμενό του μαρτυρά την ευκολία με την οποία τα δημοκρατικά και συνταγματικά πρότυπα της εποχής θα μπορούσαν να υπονομευθούν κατά τα πρώτα χρόνια ύπαρξης της Δυτικής Γερμανίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, ο γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ έμαθε για την ύπαρξη της παραστρατιωτικής αυτής ομάδας το 1951, όμως σε εκείνη τη φάση δεν πήρε την απόφαση να τη διαλύσει.
Σε περίπτωση πολέμου ο μυστικός αυτός στρατός θα μπορούσε να φτάσει τα 40.000 μέλη, ενώ η συμμετοχή σε αυτόν ηγετικών μορφών των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας (Bundeswehr) είναι ενδεικτική του πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στελέχη του ήταν ο Albert Schnez, συνταγματάρχης στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος ανήλθε στις τάξεις της Bundeswehr που ιδρύθηκε το 1955, ενώ αργότερα υπηρέτησε και ως αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού (όταν καγκελάριος ήταν ο Βίλλυ Μπραντ και υπουργός Άμυνας ο Χέλμουτ Σμιτ).
Ο Anton Grasser, πρώην στρατηγός του πεζικού, ανέλαβε το θέμα των όπλων. Το 1950 ξεκίνησε την καριέρα του στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών στη Βόννη, όπου έγινε γενικός επιθεωρητής και επέβλεπε το συντονισμό των Τακτικών Μονάδων της Γερμανικής Αστυνομίας στα γερμανικά κρατίδια για την περίπτωση πολέμου. Ήθελε να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία για να εξοπλίσει την παραστρατιωτική οργάνωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Robert Lehr, είχε ενημερωθεί για τα σχέδια αυτά.