Μέχρι τον κορεατικό πόλεμο ήταν μία ενιαία χώρα που καταλάμβανε την κορεατική χερσόνησο. Σήμερα αυτά που χωρίζουν τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα φαίνεται να είναι πολλά περισσότερα από αυτά που κάποτε τις ένωναν.

Ο Γερμανός φωτογράφος Dieter Leistner επισκέφθηκε και τις δύο χώρες και κατέγραψε στο φακό του εικόνες που αποτυπώνουν το χάσμα ανάμεσά τους.

Η Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, δείχνει μοντέρνα, ευημερούσα και πολυάσχολη ενώ η βορειοκορεατική Πιονγιάνγκ είναι έρημη και υποανεπτυγμένη.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στον Leistner δόθηκε επίσημη άδεια να ταξιδέψει στην Πιονγιάνγκ το 2006 και εκείνος επέστρεψε στην κορεατική χερσόνησο έξι χρόνια μετά για να βγάλει συμπληρωματικές φωτογραφίες της Σεούλ.

Ο φωτογράφος αναζήτησε τοποθεσίες που να μπορούσαν να συγκριθούν ώστε να αναδειχθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη.

Το βιβλίο του Leistner με τίτλο «Korea-Korea» αποτυπώνει τους παραλληλισμούς ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και την κατάσταση στην πατρίδα του, τη Γερμανία, που ήταν για χρόνια χωρισμένη σε Ανατολική και Δυτική.

Τις εικόνες του συνοδεύουν αποσπάσματα από δύο ημερολόγια: το πρώτο γράφτηκε από τον Philipp Sturm, που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και συνόδεψε τον Leistner στην Πιονγιάνγκ.

Το δεύτερο γράφτηκε από την Ahn Hehn-Chu που γεννήθηκε στη Γερμανία από Κορεάτες γονείς και επισκέπτεται τακτικά τη Σεούλ από τότε που ήταν παιδί.

Η Ahn Hehn-Chu περιγράφει πόσο δυναμική της φαίνεται η Σεούλ ενώ η περιγραφή του Sturm για τη Βόρεια Κορέα αναδεικνύει τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονται στους επισκέπτες ως προς το τι επιτρέπεται να φωτογραφίσουν και να καταγράψουν.

«Μόλις φτάνουμε, συνοριακοί φρουροί σφραγίζουν τα διαβατήριά μας και μας ζητούν να παραδώσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα- για λόγους ασφαλείας, λένε», γράφει.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο

Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα

Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα

Βόρεια Κορέα

Νότια Κορέα