Ήταν μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Η Βρετανία άφηνε πίσω της τη μεταπολεμική εικόνα της και κοιτούσε μπροστά με αυτοπεποίθηση και ευημερία. Οι φωτογραφίες αυτές, από το Λονδίνο του 1964, αποτυπώνουν την εντυπωσιακή μεταμόρφωση της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 1964 μεταδόθηκε η πρώτη επαναστατική εκπομπή Top of the Pops στο BBC, γράφει η Daily Mail. Αντιπροσώπευε την έναρξη μιας πολιτιστικής αλλαγής με τους Βρετανούς καλλιτέχνες να περνούν στις ΗΠΑ και να κυριαρχούν στα charts. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Bob Dylan τραγουδούσε «The Times They Are A-Changin», που είχε κυκλοφορήσει την ίδια εποχή.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Alec Douglas Home αντικαταστάθηκε από τους Εργατικούς του Harold Wilson και την ίδια χρονιά οι Beatles εμφανίστηκαν στο σόου του Ed Sullivan, οι Rolling Stones κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ και οι Kinks έκαναν επιτυχία με το «You Really Got Me».

Στο Λονδίνο η κουλτούρα της πόλης μεταβαλλόταν με ταχύτητα. Περιοχές όπως το Brixton γίνονταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους μετανάστες που έφταναν από πρώην βρετανικές αποικίες ενώ στο Notting Hill διοργανώθηκε το πρώτο καρναβάλι. Τότε συμμετείχαν 500 άνθρωποι, σήμερα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

Ήταν η χρονιά που η Βρετανία καταργούσε τη θανατική ποινή- αν και τον Αύγουστο εκτελέστηκαν οι Gwynne Owen Evans και Peter Anthony Allen για ληστεία και φόνο.

Στον κινηματογράφο ο Sergio Leone επανασύστηνε τα γουέστερν με το «Μια χούφτα δολάρια» ενώ ο Michael Caine πρωταγωνιστούσε στο «Zulu». Ο Sean Connery επέστρεφε ως James Bond στον «Χρυσοδάκτυλο» και ο Stanley Kubrick έκλεινε το μάτι στα κατασκοπευτικά θρίλερ με τον Dr Strangelove.

Ήταν επίσης η χρονιά των μιούζικαλ Mary Poppins και My Fair Lady.

Δείτε τις φωτογραφίες