Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του
δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
να το αναβάλουν.

Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τιμούσε τους ήρωες που
έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου
Πολέμου, κάποια μόλις χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη της Μαριούπολης,
φιλορώσοι έπεφταν νεκροί για τον ίδιο λόγο.

Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την Παρασκευή την οργή του Κιέβου και της Δύσης, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. «Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό (…) Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.