Για τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας του κορονοϊού στην Γερμανία προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων και της οικονομίας. Το «lockdown» βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας, προειδοποίησε η υπουργός Υγείας του Βερολίνου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στην πρωτεύουσα.

«Ο κορονοϊός επέστρεψε με όλη του τη δύναμη. Το δεύτερο κύμα είναι εδώ», δήλωσε ο κ. Σέντερ μιλώντας στο βαυαρικό κοινοβούλιο και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη γενικευμένου «lockdown».

«Προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown», δήλωσε και ανακοίνωσε την εισαγωγή νέων μέτρων, όπως την προσθήκη του «σκούρου κόκκινου» φαναριού, για τις περιοχές με περισσότερα από 100 κρούσματα κορονοϊού σε διάστημα επτά ημερών και την υποχρεωτική διενέργεια εβδομαδιαίου τεστ για τους κατοίκους της Βαυαρίας οι οποίοι ταξιδεύουν καθημερινά στις γειτονικές χώρες για την εργασία τους. Διευκρίνισε πάντως ότι η βαυαρική κυβέρνηση επιθυμεί τα σύνορα να παραμείνουν ανοιχτά, παρά την αύξηση κρουσμάτων τόσο στην Γερμανία όσο και στις γύρω χώρες.

Στο Βερολίνο, το οποίο εδώ και μέρες κατατάσσεται στις «περιοχές κινδύνου», η υπουργός Υγείας Ντιλέκ Καλαϊτσί προειδοποίησε σήμερα μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου – Βραδεμβούργου (RBB) για τον κίνδυνο νέου «lockdown» στην πόλη, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη των μολύνσεων και να αποδώσει τα νέα κρούσματα σε συγκεκριμένη εστία.

Από το ερχόμενο Σάββατο μάλιστα τα μέτρα αυστηροποιούνται, με την επιβολή χρήσης μάσκας σε δέκα κεντρικούς δρόμους του Βερολίνου, με αυξημένη εμπορική κίνηση και με την εισαγωγή νέων περιορισμών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις.

Ολλανδία

Η Ολλανδία κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 8.500 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία (RIVM).

Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μια από τις εστίες του δεύτερου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, σχεδόν μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα «μερικού lockdown», όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Τουρκία

Η Τουρκία εξετάζει την εκ νέου επιβολή κάποιων μέτρων για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως είναι οι εντολές για παραμονή στο σπίτι για τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ακόμα και τα lockdown τα σαββατοκύριακα, αλλά θα αποφύγει να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων COVID-19 είναι περίπου πενταπλάσιος αυτού που ανακοινώνεται στην ημερήσια καταμέτρηση της κυβέρνησης –γεγονός που απηχεί τις ανησυχίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα έχει προειδοποιήσει για την αύξηση στους αριθμούς και έχει καλέσει τους Τούρκους να συμμορφωθούν με τους κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος μίλησε στο Reuters αφού ο νέος ημερήσιος αριθμός περιστατικών κορονοϊού, με ασθενείς που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, αυξήθηκε στα 2.026 χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου όταν τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Μπορεί να επιβληθούν νέα μέτρα αφού θα εξεταστεί η εξέλιξη για μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η εικόνα μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρη αφού αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τη μερική επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκική Ιατρική Ένωση και το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα έχουν επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώνει μόνο τον αριθμό των ασθενών που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.

Το υπουργείο Υγείας άλλαξε τον όρο στην ημερήσια ανακοίνωσή του από «κρούσματα» σε «ασθενείς» στις 29 Ιουλίου και ο Κοτζά δήλωσε ότι ο ημερήσιος αριθμός περιλαμβάνει μόνο περιπτώσεις ασθενών με συμπτώματα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν πολλοί χωρίς συμπτώματα.

«Φαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου πέντε φορές ο αριθμός των ασθενών. Εάν αυτή η τάση αυξηθεί, φυσικά θα ληφθούν κάποια μέτρα», δήλωσε.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ η πρόσφατη γρήγορη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα Άγκυρα έχει κάπως επιβραδυνθεί, οι αυξήσεις σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη δημιουργούν κίνδυνο για τη χώρα σε αυτή τη «δύσκολη περίοδο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν στην ατζέντα δραστικά μέτρα όπως ένα «πλήρες lockdown».

Ο αριθμός των «ασθενών» στην Τουρκία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ξεπερνά τους 350.000, με σχεδόν 9.500 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία επέβαλε lockdown, περιόρισε τις υπεραστικές μετακινήσεις και έκλεισε εστιατόρια και καφέ. Σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ήρθησαν τον Ιούνιο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο και δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι αναμένεται συρρίκνωση 3,4% για το σύνολο του 2020.

Τα όποια νέα μέτρα θα έχουν πιο «περιορισμένο εύρος» και θα προστατεύουν την οικονομία, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

«Τα μέτρα στην ατζέντα είναι: κλείσιμο εστιατορίων και εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες ώρες, προκαθορισμένες ώρες κατά τις οποίες οι νέοι και οι άνθρωποι άνω των 65 ετών θα μπορούν να βγουν έξω, ή ως ύστατο βήμα, lockdown τα σαββατοκύριακα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο τα επεξεργάζεται. «Θα δούμε κάποια βήματα χωρίς να περιμένουμε πολύ», δήλωσε.