«Να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από τους Γερμανούς» κάλεσε τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις δηλώσεις του περασμένου Σαββάτου.

Παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο της «Φόρτσα Ιτάλια» για τις ευρωεκλογές, πριν από δυο ημέρες, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «σύμφωνα με τους Γερμανούς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υπήρξαν ποτέ», προσθέτοντας ότι «οι Ιταλοί δεν πρέπει να ψηφίσουν την κεντροαριστερά, διότι ο υποψήφιός της για την Κομισιόν, ο Μάρτιν Σούλτς δεν αγαπά ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και τον ιταλικό λαό».

«Οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι μου προκαλούν αποστροφή. Του ζητώ να τις αποσύρει αμέσως και να ζητήσει συγγνώμη από όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος και από τους πολίτες της Γερμανίας», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Υπάρχουν θέματα με τα οποία δεν μπορούμε να αστειευόμαστε. Κύριε Μπερλουσκόνι, το Ολοκαύτωμα δεν είναι μια υπόθεση με την οποία μπορούμε να γελάμε», συμπλήρωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι προκάλεσαν και την οργισμένη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στελέχη του οποίου τις χαρακτήρισαν «ύβρη για ολόκληρο τον γερμανικό λαό».

Το 2003, ο Μπερλουσκόνι είχε «συμβουλέψει» τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς (σημερινό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) «να παίξει σε κινηματογραφικό έργο τον ρόλο του διοικητή ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης», προκαλώντας και πάλι σάλο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις Μπελουσκόνι, προκάλεσαν την αντίδραση και του εκπρόσωπου της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ, που χαρακτήρισε «παράλογες» τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τον οποίο οι Γερμανοί αρνούνταν ότι υπήρξαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Οι ισχυρισμοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν είναι τόσο παράλογοι που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους σχολιάσει», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Επίσης ο Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προεκλογικές αφίσες του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ενόψει ευρωεκλογών, το σύνθημα των οποίων είναι «περισσότερη Ιταλία και λιγότερη Γερμανία». «Δεν θα σχολιάσω προεκλογικές αφίσες άλλων κρατών», σημείωσε ο Ζάιμπερτ.

«Η Γερμανία και η Ιταλία συνεργάζονται στενά με τον πλέον φιλικό τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι θα συνεχίσουν», πρόσθεσε.

Ο 77χρονος Μπερλουσκόνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του Φόρτσα Ιτάλια ενόψει των ευρωεκλογών, κατά την οποία επιτέθηκε επίσης για άλλη μια φορά στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιασμίν Φαχίμι τόνισε χθες ότι «αυτά τα ολισθήματα όχι μόνον πλήττουν την εικόνα της Ιταλίας, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τον πολιτικό πολιτισμό και τις αξίες της Ευρώπης», απαιτώντας η Άγγελα Μέρκελ να αντιδράσει, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της CDU Πέτερ Τάουμπερ είπε επίσης χθες ότι τα σχόλια «είναι τόσο παράλογα που δεν αξίζουν σχολιασμό».

Εξάλλου ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε μιλώντας στο περιοδικό Σπίγκελ το σύνθημα «περισσότερη Ιταλία, λιγότερη Γερμανία» του κόμματος του Μπερλουσκόνι «εξοργιστικό». Το σύνθημα επέκρινε επίσης ο Χέρμπερτ Ρόιλ των Συντηρητικών, τονίζοντας ότι είναι «προβληματικό» και δεν το καταλαβαίνει.