Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τις πληροφορίες περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στη Συρία, αφήνει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της χώρας.

Όπως διέρρευσε από τον οργανισμό, ο επικεφαλής του, Αχμέτ Ουζουμτζού, ενδέχεται να αναλάβει πρωτοβουλία αφού πρώτα όμως απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από άλλους οργανισμούς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποια θα είναι η εντολή της αποστολής και εάν η Συρία θα δώσει τη συγκατάθεσή της για κάτι τέτοιο.

Η Συρία έγινε μέλος του ΟΑΧΟ πέρσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την καταστροφή των χημικών όπλων που είχε στην κατοχή του το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Την πρωτοβουλία αναμένεται να στηρίξουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Η Συρία έχει δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιό της μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έχει ήδη παραδώσει πάνω από το 86% των χημικών όπλων που δήλωσε στον ΟΑΧΟ πέρσι αλλά δεν έχει καταστρέψει όλες τις μονάδες παραγωγής και αποθήκευσής τους.