Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και το αναστάσιμο μήνυμα, οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο άρχισαν να χτυπούν, παίζοντας τον… εθνικό ύμνο της Ουκρανίας στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία, σε μια περίοδο που η ένταση στη χώρα, μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών περιφερειών, κορυφώνεται.
«Ήταν μια συγκινητική στιγμή» είπε, τρέμοντας από το κρύο, μια 16χρονη μαθήτρια, η Σοφία Τισιάτσνα που πήγε να γιορτάσει την Ανάσταση στο ορθόδοξο μοναστήρι που στήριξε ενεργά το φιλοευρωπαϊκό κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας η οποία βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. «Αισθάνθηκα αγάπη και υπερηφάνεια για την πατρίδα μου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάποια ρήξη μεταξύ ανατολής και δύσης, όμως νομίζω ότι το Πάσχα ενώνει όλη τη χώρα. Η πίστη ένωνε πάντα τους ανθρώπους και μας ενώνει και σήμερα», πρόσθεσε.
Τηρώντας την παράδοση, η Σοφία πήγε στην εκκλησία έχοντας μαζί της ένα καλάθι γεμάτο με μικρά τσουρέκια και κόκκινα, διακοσμημένα αυγά.
Άνθρωποι από κάθε γωνιά της ουκρανικής πρωτεύουσας συνέρρευσαν το βράδυ του Σαββάτου στο γαλάζιο μοναστήρι με τους χρυσούς τρούλους το οποίο είχε κατεδαφιστεί επί Στάλιν και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1990.
Στα τέλη Νοεμβρίου οι φοιτητές που συμμετείχαν στις πρώτες φιλοευρωπαϊκές κινητοποιήσεις, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία, βρήκαν καταφύγιο στον Καθεδρικό. Ο χώρος μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο τον Φεβρουάριο, όπου μεταφέρονταν οι τραυματίες από τις αιματηρές συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας, πριν από την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Το μοναστήρι εξαρτάται από τον πατριάρχη του Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος στο μήνυμά του για το Πάσχα δήλωσε ότι ο «εχθρός», η Ρωσία, είναι «καταδικασμένος να αποτύχει» στην επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας.