Μια συσκευασία γιαουρτιού από τη… δεκαετία του ’70 μάζεψαν, μεταξύ άλλων, οι εθελοντές που καθάρισαν συνολικά 25 τόνους σκουπίδια από τις βρετανικές ακτές. Ξεβαμμένο, ραγισμένο αλλά κατά τα άλλα άθικτο το μπολ του γιαουρτιού συμβολίζει την κραταιά «κληρονομιά» των απορριμμάτων μας, σημειώνει η Daily Mail.

Το γιαούρτι, αγορασμένο από τα Tesco πριν από τέσσερις δεκαετίες, εντοπίστηκε στο Teignmouth του Ντέβον ενώ συνολικά οι εθελοντές αφιέρωσαν τέσσερις ημέρες για τον καθαρισμό των βρετανικών ακτών, συλλέγοντας συνολικά 25 τόνους απορριμμάτων.

Όλα αυτά τα σκουπίδια που επιπλέουν και φτάνουν στις ακτές αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή και δεν είναι σπάνιο ζώα να εντοπίζονται νεκρά με το στομάχι γεμάτο πλαστικά…

Μεταξύ άλλων συλλέχθηκαν χιλιάδες τουβλάκια Lego που είχαν πέσει στη θάλασσα από ένα φορτηγό πλοίο το 1997, μία τηλεόραση, ένα πλαστικό κοτόπουλο και… οδοντοστοιχίες.

Σε κάθε μίλι ακτής οι εθελοντές μάζεψαν 3.2000 σκουπίδια, σύμφωνα με την οργάνωση Surfers Against Sewage ενώ δημοτικός σύμβουλος της Κορνουάλης τόνισε: «Η ανακάλυψη του γιαουρτιού δείχνει απλά για πόσα χρόνια επιβιώνουν στη φύση τέτοια πράγματα και πόσος καιρός χρειάζεται για να διαλυθούν- αν ποτέ διαλυθούν. Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια που καταλήγουν στις ακτές αλλά και αυτά που καταναλώνονται από θαλάσσια είδη, αυτά που εντοπίζονται στο στομάχι τους είναι τρομακτικά».

Δείτε τις φωτογραφίες