Ο αρχηγός της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Safir, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του φέτος και δεν αντιμετωπίζει πλέον την απειλή να ανατραπεί.
«Κατά τη γνώμη μου, η φάση της ανατροπής του καθεστώτος και της ανατροπής του κράτους τελείωσε» και «πιστεύω ότι ο κίνδυνος της διαίρεσης πέρασε», δήλωσε ο Νασράλα του οποίου το κίνημα όλο και περισσότερο συντάσσεται στο πλευρό των συριακών δυνάμεων.
«Δεν μπορούν να ανατρέψουν το καθεστώς, αλλά μπορούν να κάνουν έναν πόλεμο φθοράς», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ένοπλη αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον Νασράλα, ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί της εξέγερσης πιστεύουν πλέον σε μια ήττα του προέδρου Ασαντ.
«Η περιφερειακή και η διεθνής κατάσταση άλλαξαν. Κατά τη γνώμη μου η πίεση επί του καθεστώτος στην επόμενη φάση θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα τελευταία τρία χρόνια, είτε πρόκειται για πίεση πολιτική, των ΜΜΕ ή πίεση επί του πεδίου», τόνισε.
Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες υπέστησαν τις τελευταίες εβδομάδες σειρά από ήττες, κυρίως κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου και οι αναφορές για προέλασή τους στην παράκτια περιοχή της Λαττάκειας ήταν «υπερβολικές» σύμφωνα με τον Νασράλα.
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ υπεραμύνθηκε εκ νέου της εμπλοκής του λιβανέζικου κόμματός του στη συριακή σύγκρουση, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στο Λίβανο.
«Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση στον πληθυσμό που στηρίζει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία. Πολλοί Λιβανέζοι, ακόμη και στους κόλπους της αντιπολίτευσης πιστεύουν και δέχονται ότι η εμπλοκή στη Συρία προστατεύει τον Λίβανο από τρομοκρατικές οργανώσεις, των οποίων τη στάση και τις ενέργειες βλέπουμε καθημερινά», τόνισε βεβαιώνοντας ότι έλαβε «κατ’ ιδίαν» τη στήριξη πολλών πολιτικών και θρησκευτικών οργάνων.
Η δέσμευση της Χεζμπολάχ στη Συρία στοίχισε ακριβά στο κίνημα και τους οπαδούς του, που αποτελούν στόχο από πέρυσι σειράς αιματηρών επιθέσεων.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Νασράλα, η πρόσφατη νίκη των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ που υποστηρίχθηκαν από τη Χεζμπολάχ στη μεθοριακή περιοχή Καλαμούν επέτρεψε «να σταματήσει η λειτουργία της βιομηχανίας παγιδευμένων αυτοκινήτων’ και να περιοριστούν σημαντικά οι κίνδυνοι επιθέσεων».