Το «HMS Alliance», το μοναδικό βρετανικό υποβρύχιο που διατηρείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άνοιξε και πάλι για το κοινό ύστερα από πρόγραμμα ανακαίνισης που κόστισε 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το υποβρύχιο μήκους 281 ποδών, που βρίσκεται πλέον στο Royal Navy Submarine Museum, ανακαινίστηκε πλήρως και διαθέτει καινούριο εξοπλισμό, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες εκθέσεις στο Portsmouth Historic Dockyard.

Οι ξεναγήσεις αρχίζουν με μια ταινία για τη «ζωή» του «HMS Alliance» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο έως τη δεκαετία του 1970.

Επικεφαλής των ξεναγήσεων είναι άνδρες που είχαν υπηρετήσει σε υποβρύχια, εμπλουτίζοντας την ξενάγηση με ανέκδοτες ιστορίες και στιγμιότυπα από την υπηρεσία τους στο Ναυτικό.

«Μια επίσκεψη στο υποβρύχιο αυτό θα δώσει στον επισκέπτη όλη την αίσθηση του να ζει και να εργάζεται κανείς κάτω από την επιφάνεια του νερού», δήλωσε στη Daily Mail ο Chris Munns, διευθυντής του Μουσείου.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το ‘HMS Alliance’ και ενθουσιασμένοι που διασώθηκε για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Στην 28χρονη καριέρα του το υποβρύχιο αυτό κατέκτησε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια κατάδυση, καθώς έμεινε κάτω από την επιφάνεια του νερού για 30 ημέρες το 1947. Υπηρέτησε στον Ψυχρό Πόλεμο και αποσύρθηκε το 1973.

Πέρσι το υποβρύχιο έκλεισε για να γίνουν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.


Δείτε τις φωτογραφίες