Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία θα καταστήσουν δυσκολότερη, σε μελλοντικό χρόνο, την πίεση σε χώρες ώστε αυτές να απεμπολήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κατά την έναρξη της τρίτης Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη.
«Η αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν στην Ουκρανία μέσω του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 έχει υπονομευθεί σοβαρά από τα πρόσφατα γεγονότα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.
Ο Μπαν αναφερόταν στη συμφωνία βάσει της οποίας η Ουκρανία αποδέχτηκε να καταστρέψει το απόθεμα πυρηνικών όπλων που διέθετε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις που της παρείχαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. «Οι επιπτώσεις είναι βαθιές, τόσο για την περιφερειακή ασφάλεια όσο και την ακεραιότητα της προσπάθειας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων », δήλωσε ο Μπαν. «Αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να συνεχιστούν οι προσπάθειες απόκτησης πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.
Είναι πλέον καιρός να «ενισχυθεί το κράτος του (διεθνούς) δικαίου τόσο σε ό,τι αφορά τον (πυρηνικό) αφοπλισμό, όσο και σε ό,τι αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων », ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
« Οι δεσμεύσεις για τον αφοπλισμό. . . πρέπει να τηρηθούν. Το ίδιο και οι διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια που παρέχονται στα κράτη που δεν κατέχουν πυρηνικά όπλα από τις χώρες που έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο» συμπλήρωσε ο Μπαν.