Τη θέσπιση φόρου επί των πλουσιότερων Ουκρανών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος θα αφορά και τον ίδιο.
Ο ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων άνω των 50.000 γρίβνα (λιγότερο από 4.000 ευρώ), ένα μέτρο που θα αφορά το 10% του πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Αρσένι Γιατσενιούκ ανέφερε ως παράδειγμα τη δική του φορολογική δήλωση στην οποία οι τόκοι των καταθέσεων ανέρχονται σε 714.000 γρίβνα (47.000 ευρώ).
«Οι πλουσιότεροι οφείλουν να μοιραστούν τον πλούτο τους με τη χώρα. Είναι ώρα για δικαιοσύνη. Είναι ώρα να βοηθήσουμε τη χώρα», είπε.
Η ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα Ekonomitcna Pravda επέκρινε την πρωτοβουλία αυτή, εκφράζοντας ανησυχίες για μαζική ανάληψη καταθέσεων τη στιγμή που ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της πολιτικής και της οικονομικής κρίσης.
«Οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, θα επιτύχουμε βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δυτικών μας εταίρων», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός.
Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, έπειτα και από την τεράστια επιβάρυνσή του τα τελευταία χρόνια, και με ένα θηριώδες δημοσιονομικό έλλειμμα.
Για την αποφυγή της στάσης πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπραγματεύεται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το Κίεβο εκτιμά ότι έχει ανάγκη από τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμα.