Η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε σήμερα να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων.
Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζα, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.
Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και εξερράγη την Τρίτη καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.
Ο αμερικανικός στρατός στέλνει νερό, τρόφιμα και φάρμακα στον Λίβανο
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή τριών φορτίων νερού, τροφίμων και φαρμάκων στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις που ισοπέδωσαν συνοικίες στη Βηρυτό και άφησαν άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ο στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), που καλύπτει το σύνολο της Μέσης Ανατολής, τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν για να τον ενημερώσει για την αποστολή της βοήθειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του, τον διοικητή Μπιλ Έρμπαν.
Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-17, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και ιατρικά προϊόντα, είναι έτοιμα να αναχωρήσουν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου σε μια ανακοίνωση.
Ο στρατηγός ΜακΚένζι επισήμανε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν αυτή τη βοήθεια στους Λιβανέζους κατά τη διάρκεια αυτής της «φρικτής τραγωδίας», σε συνεργασία με τον λιβανέζικο στρατό, την πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο και την υπηρεσία διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ (USAid), σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 5000 τραυματίστηκαν και δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Επιστολή της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στήριξη του Λιβάνου
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επιστολή τους στα κράτη-μέλη καλούν για στήριξη του Λιβάνου όχι μόνο όσον αφορά στις άμεσες ανάγκες αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανοικοδόμησή του.
Ειδικότερα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «είμαστε ευγνώμονες για την άμεση στήριξη που έδειξαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που ήδη έχει χορηγηθεί, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ο οποίος ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την πιο κατάλληλη απάντηση στην τραγωδία».
Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ αναφέρονται και στις οικονομικές συνέπειες και τονίζουν ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου, μιας χώρας με στρατηγική σημασία που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί για τη σταθερότητα της χώρας μέσω οικονομικής βοήθειας, στήριξης των Σύρων προσφύγων και προσφάτως, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, με προγράμματα για την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες».
Επιπροσθέτως, οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπογραμμίζουν ότι «με τις δραματικές ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ανοικοδόμησης που δημιουργήθηκαν τώρα, η αλληλεγγύη μας και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας».
Στην επιστολή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι «σας καλούμε για εντατικοποίηση της στήριξης Λιβάνου τόσο στις άμεσες ανάγκες, όσο και με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας».
Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις στη Βηρυτό ζητά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια «διαφανής» διεθνής έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 5000.
«Χρειάζεται μια διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί, καταρχάς, το ενδεχόμενο να αποκρυφτούν πράγματα και επίσης μην υπάρξει αμφιβολία», είπε σε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία του Λιβάνου να προχωρήσει σε «βαθιές αλλαγές» προκειμένου να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
«Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για την «επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης» και για «βαθιές αλλαγές».
Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο «εντός των επόμενων ημερών».
«Εντός των επόμενων ημερών, θα οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανέζικο λαό», επισήμανε ο Μακρόν, προκειμένου να κινητοποιήσουμε «διεθνείς χρηματοδοτήσεις, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα».