Το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο φέρεται να προκάλεσε τις εκρήξεις στη Βηρυτό είναι μία άοσμη κρυσταλλική ουσία, η οποία μάλιστα είναι πρώτη ύλη για τα λιπάσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBc, αποτελεί ταυτόχρονα και την αιτία πολλών εκρήξεων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.
Το νιτρικό αμμώνιο δεν είναι εκρηκτική ύλη, ωστόσο μπορεί να καταστεί εύφλεκτο υπό τις κατάλληλες συνθήκες ενώ όπως προκύπτει σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος.
Είναι, επίσης, βασικό συστατικό βιομηχανικού εκρηκτικού το οποίο χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών και το αγαπημένο εκρηκτικό των Ταλιμπάν. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν τη μείξη του νιτρικού αμμωνίου με ανθρακικό ασβέστιο για να δημιουργηθεί νιτρικό ασβέστιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα απορροφήσει μικρά κομμάτια υγρασίας και τελικά θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο βράχο», ανέφερε η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Andrea Sella στο BBC. Αυτό το καθιστά πιο επικίνδυνο, διότι αν φτάσει μια φωτιά, η χημική αντίδραση θα είναι πολύ πιο έντονη.
Σύμφωνα με το BBC, η καταστροφή ήρθε σε μια από τις χειρότερες περιόδους για τον Λίβανο. Η πανδημία του κορονοϊού και το ήδη βεβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας, η οικονομική κρίση (με τον κόσμο να διαδηλώνει στους δρόμους), η επισιτιστική ανασφάλεια, αφού ο Λίβανος εισάγει μεγάλο μέρος των τροφίμων και η έκρηξη κατέστρεψε και το σιτάρι που ήταν αποθηκευμένο στο λιμάνι, αλλά και οι πολιτικές διαμάχες που σαρώνουν τη χώρα (την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005), συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό.