Στην έκκληση του Σουηδού υπουργού για θέματα μετανάστευσης Τόμπιας Μπίλστρομ προς τις χώρες- μέλη της ΕΕ να επιμεριστούν την ευθύνη των προσφύγων, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της κοινοτικής διαδικτυακής πύλης Euractiv.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SVT, ο Σουηδός υπουργός Μετανάστευσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για τις χώρες που δεν ακολουθούν τους κανόνες της ΕΕ, σχετικά με τον καταμερισμό ευθύνης για την αποδοχή των προσφύγων. O Τ. Μπίλστρομ δήλωσε ότι μόλις εννέα κράτη- μέλη διαχειρίζονται το 90% των αιτήσεων ασύλου και έχουν εξαντληθεί από την κατάσταση αυτή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από τους 80.000 Σύρους που έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα άσυλο στην Ευρώπη, πάνω από 50.000 έχουν βρεθεί μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Επιπλέον, το δημοσίευμα της Euractiv επισημαίνει ότι η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, ασχολείται με τη διερεύνηση παραβιάσεων σχετικά με το μεταναστευτικό σε 12 κράτη- μέλη και απειλεί να οδηγήσει τους παραβάτες στο δικαστήριο, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Παράλληλα, αναφέρεται πως, παρά το γεγονός ότι οι κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην ΕΕ είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, όσοι μεταναστεύουν λόγω φτώχειας ή καταπίεσης, σπάνια ζητούν άσυλο στις χώρες αυτές και μετακινούνται στο βορρά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 20.000 Σύροι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ιταλίας πέρυσι, αλλά μόνο 1.100 ζήτησαν άσυλο σ’ αυτές τις δύο χώρες. Από την άλλη, η Σουηδία, η οποία δέχεται μια αυξανόμενη ροή μεταναστών, αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως την προστασία της παιδικής ηλικίας, την εκπαίδευση και τη στέγαση για τους αιτούντες ασύλου.
Εξάλλου, ο Σουηδός υπουργός για θέματα μετανάστευσης δήλωσε στη «Wall Street Journal» ότι δεν δέχεται το επιχείρημα της Ιταλίας και της Ελλάδας ότι η οικονομική κρίση τις εμποδίζει από την επεξεργασία αιτήσεων και την αποδοχή προσφύγων. «Ας μην ξεχνάμε ότι μία χώρα σαν την Ιταλία είναι χώρα της G20», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα της Εuractiv σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διαπραγματεύονται πάνω από 20 χρόνια το ζήτημα του επιμερισμού ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε τρεις αρχές σχετικά με την προσέγγιση του φαινομένου: Στη δράση στη χώρα καταγωγής και τη χώρα διέλευσης, στην ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και στην καταπολέμηση των δραστών εμπορίας ανθρώπων.