Θύμα της αιματοχυσίας που έχει διαλύσει τη Συρία, ο μικρός Marwan, μόλις τεσσάρων ετών, έζησε και μια προσωπική περιπέτεια στην προσπάθεια της οικογένειάς του να εγκαταλείψουν όλοι μαζί τη χώρα τους αναζητώντας την ελπίδα στην Ιορδανία.

Εργαζόμενοι του ΟΗΕ τον βρήκαν να περιπλανάται μόνος στην έρημο, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ο Andrew Harper, εκπρόσωπος της Ιορδανίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φωτογράφισε το αγόρι να κρατά σφιχτά στα χέρια του μια σακούλα με όλα τα υπάρχοντά του.

Οι εργαζόμενοι τον βοήθησαν να περάσει τα σύνορα προς την Ιορδανία και σύμφωνα με νεότερο tweet του Harper η οικογένεια του μικρού Marwan εντοπίστηκε και ο μικρός ενώθηκε και πάλι με τη μητέρα του.

Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα το αγόρι έμεινε μόνο του, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, το αγόρι βρισκόταν μόλις είκοσι βήματα πίσω από την οικογένειά του όταν, μέσα στην αναστάτωση, αποκόπηκε από τους γονείς του.

Το τέλος ήταν αίσιο στην περιπέτεια αυτή του Marwan, αλλά η τύχη του παραμένει θολή καθώς οι πρόσφυγες συνεχίζουν σαν ένα «ατελείωτο κύμα» να εγκαταλείπουν την αιματοβαμμένη Συρία.

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, το 2011, ενώ 2,5 εκατομμύρια- ανάμεσά τους ένα εκατομμύριο παιδιά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ακόμα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί σε εσωτερική μετανάστευση.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο, Ιράκ και Τουρκία.

Στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία βρέθηκε και η Μαλάλα Γιουσαφζάι που έζησε από κοντά την περιπέτεια των προσφύγων και τους βοήθησε κατά την άφιξή τους.


Δείτε τις φωτογραφίες…