Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες συνήψαν τις τελευταίες ημέρες διάφορες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πλειονότητα των περιοχών γύρω από την Δαμασκό, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή στην πόλη Μπαμπίλα, παρά το ότι στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αποτυχία.
Μετά από ενάμισι χρόνο σφοδρών μαχών μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, βάσει του οποίου ουδείς εκ των αντιμαχομένων δεν μπορεί να ανακηρύξει τη νίκη του.
Οι συμφωνίες αυτές εκεχειρίας επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση πολιτικών προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών που ζουν στις περιοχές αυτές.
Σύμφωνα με μια πηγή, οι αντάρτες παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν να εισέλθουν και να διανεμηθούν τρόφιμα σε περιοχές όπου καταγράφεται δριμύτατη έλλειψή τους λόγω της ερμητικής πολιορκίας τους, ενώ σε αντάλλαγμα οι αντάρτες θα παραδώσουν ένα μέρος των βαρέων όπλων τους και να υψώσουν την επίσημη συριακή σημαία αντί των λάβαρών τους στις περιοχές που ελέγχουν.
Ως τώρα οι συμφωνίες περί κατάπαυσης του πυρός στην Δαμασκό αφορούν τις συνοικίες Μπαρζέ και τον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, την Κουντσάγια (βορειοανατολικά), την Μουανταμίγια αλ Σαμ (νοτιοδυτικά), την Μπέιτ Σάχεμ και τη Γιάλντα (νότια) και πλέον και την Μπαμπίλα (νότια).
Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση της εκεχειρίας στη Χαράστα, κάτι όμως το οποίο δεν ισχύει στην Νταράγια (νοτιοδυτικά) και στη Ντούμα (βορειοανατολικά).
Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία μετέβη στη Μπαμπίλα είδε μια περιοχή η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις πυρκαγιές που προκάλεσαν. Στην κύρια οδική αρτηρία της συνοικίας όλα τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, μετέδωσε η ίδια.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος προχώρησαν στην έπαρση της συριακής σημαίας στο δημαρχείο της συνοικίας, που αποτελούσε οχυρή θέση των ανταρτών. Οι αντάρτες συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί, αλλά επωφελούνται της αμνηστίας που τους χορήγησαν οι αρχές στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες και δυνάμεις πιστές στο καθεστώς έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου τα οποία επανδρώνουν από κοινού σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κουντσάγια.
Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος οδεύει προς το να μπει στην τέταρτη χρονιά του τον επόμενο μήνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες στο εξωτερικό ή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας.
Στο μεταξύ στη Χομς ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαράζι ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση 17 ανδρών οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από πολιορκημένες περιοχές της παλιάς πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 390 άνδρες —15 ως 55 ετών— οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά την έξοδό τους από την περιοχή, οι 228 έχουν απελευθερωθεί. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι συλληφθέντες μεταξύ των πολιτών οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την παλιά πόλη ανέρχονταν σε τουλάχιστον 430.