Η διπλωματία των ΗΠΑ εκτίμησε σήμερα ότι η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδεικνύει με τρόπο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τη βάρβαρη πραγματικότητα» των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Κορέα.

Για την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, η έκθεση «αντικατοπτρίζει τη συναινετική άποψη της διεθνούς κοινότητας σύμφωνα με την οποία η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Κορέα είναι ανάμεσα στις χειρότερες στον κόσμο».

Σε αυτήν την έκθεση —την πρώτη μιας ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα—, οι τρεις δικαστές που συνθέτουν την Επιτροπή τεκμηριώνουν ότι «έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να διαπράττονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συστηματικές, εκτεταμένες και επαχθείς, και σε πολλές περιπτώσεις οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Ουάσιγκτον, συνέχισε η Μαρί Χαρφ στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει πλήρως τα συμπεράσματα της έκθεσης και ασκεί πιέσεις να ληφθούν «σαφή μέτρα» για τη βελτίωση της κατάστασης.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας και τους διεθνείς οργανισμούς για να τραβήξουμε την προσοχή και να αντιμετωπίσουμε την ελεεινή κατάσταση που επικρατεί στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα», τόνισε η ίδια.