Ένα τέταρτο του αιώνα μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της χώρας να διώξουν και τους Αμερικανούς στρατιώτες, όπως έκαναν οι Αφγανοί μουτζαχεντίν με τους Σοβετικούς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ταλιμπάν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την οριστική αποχώρηση του σοβιετικού στρατού από το Αφγανιστάν –ημέρα που είναι εθνική γιορτή για τους Αφγανούς– προσπαθούν να συνδέσουν τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων με τη σοβιετική κατοχή της χώρας.
«Σήμερα η Αμερική αντιμετωπίζει την ίδια μοίρα με τους πρώην Σοβιετικούς και προσπαθεί να δραπετεύσει από τη χώρα μας» αναφέρει στην ανακοίνωση που έστειλε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Κάρι Γιούσεφ Αχμάντι. «Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καλεί το λαό του να αντιμετωπίσει τους σημερινούς εισβολείς με τον ίδιο τρόπο που εκδίωξε και τους παλιούς», συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία χρησιμοποιείται η ονομασία που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν την περίοδο 1996-2001.
Στις 15 Φεβρουαρίου 1989 οι τελευταίοι Σοβιετικοί στρατιώτες διέσχισαν τη γέφυρα που συνέδεε το Αφγανιστάν με την πρώην ΕΣΣΔ και αποχώρησαν από τη χώρα, εφαρμόζοντας τις αποκαλούμενες «συμφωνίες της Γενεύης».
«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους Αμερικανούς ότι στο παρελθόν δεν δεχτήκαμε τους εισβολείς με τα γλυκά και ωραία σλόγκαν τους. Τους εξαλείψαμε από τον παγκόσμιο χάρτη. Θεού θέλοντος, η μοίρα σας θα είναι η ίδια» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μολονότι οι νατοϊκές και αμερικανικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει τους Ταλιμπάν από πολλές περιοχές του νότιου Αφγανιστάν, οι ισλαμιστές διατηρούν τους θύλακές τους στις απομονωμένες ορεινές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν και οι επιθέσεις τους συνεχίζονται. Τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι οι θάνατοι πολιτών αυξήθηκαν το 2013 καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Αβέβαιο επίσης είναι εάν θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ξένες δυνάμεις και μετά το τέλος του 2014 καθώς ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ.