Η έκρηξη ενός αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικές ύλες στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 10 αντάρτες, στην πόλη αλ Γιαντούντα σήμερα, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε κοντά σε ένα τέμενος της πόλης, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, είπε ο Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι ιδιαίτερα συχνές στον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια στη Συρία.
Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Ελβετία πριν από τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των νεκρών στις μάχες επί του πεδίου έχει αυξηθεί ραγδαία.
Εξάλλου, μέλη μιας οργάνωσης που αποσχίστηκε από την αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκτέλεσαν τουλάχιστον 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους συγγενείς μαχητών από αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις πριν αποχωρήσουν από μια πόλη κοντά στο Χαλέπι, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.
Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι τα πρόσωπα τα οποία εκτελέστηκαν από το ΙΚΙΛ ήταν αντάρτες που είχαν παραδοθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Παρατηρητηρίου, τα πτώματα των θυμάτων πετάχτηκαν από τα μέλη του ΙΚΙΛ σε ένα πηγάδι.
Η οργάνωση δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό στην πόλη Χαρίταν, βορειοδυτικά του Χαλεπιού.
Διάφορες ισλαμιστικές και μη θρησκευτικές ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας στράφηκαν εναντίον του ΙΚΙΛ τον Ιανουάριο κι εξαπέλυσαν μια επίθεση με στόχο να απωθήσουν τα μέλη του από τις περιοχές που ελέγχουν στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας.
Το ΙΚΙΛ, το οποίο έχει εντάξει πολυάριθμους ξένους ισλαμιστές πολεμιστές στις τάξεις του, θεωρείται μια από τις πιο μικρές αλλά και πιο ισχυρές ομάδες των ανταρτών στη Συρία, ενώ δρα και στο γειτονικό Ιράκ. Έχει αποκτήσει ιδιαίτερα κακή φήμη μεταξύ των πολιτών επιβάλλοντας ακραία μέτρα εναντίον όσων διαφωνούν με αυτό, αποκεφαλίζοντας αντιπάλους του συχνά στις περιοχές που ελέγχει.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε ακόμη ότι αντάρτες πυροδότησαν σήμερα νάρκες που είχαν τοποθετήσει κάτω από το Κάρλτον, στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5 στρατιωτικοί και να τραυματιστούν 18 και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κτίριο του ιδιαίτερα πολυτελούς —την εποχή που το Χαλέπι ήταν η οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας— ξενοδοχείου.
Μετά την επίθεση αυτή ξέσπασαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες, που είχαν την υποστήριξη φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών, και αντάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των τελευταίων, όπως διευκρίνισε η ΜΚΟ, η οποία πάντως δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των θυμάτων.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις προετοιμασίες τις οποίες κάνει ο συριακός στρατός για να εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση κοντά στην πόλη Γιάμπρουντ.
Ο ΟΗΕ τόνισε πως φοβάται ότι ο στρατός θα εξαπολύσει μια «μείζονα επιχείρηση», ενώ πρόσθεσε ότι η Δαμασκός έχει τη νομική υποχρέωση να επιτρέψει στους άμαχους να εγκαταλείψουν την πόλη.
«Έχουμε λάβει αναφορές από το εσωτερικό της Συρίας κατά τις οποίες έχουν υπάρξει πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα του πυροβολικού καθώς και συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από την πόλη, κάτι που καταδεικνύει ότι μπορεί να επίκειται άμεσα μια μείζονα χερσαία επιχείρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρούπερτ Κόλβιλ.
Ήδη, 500 ως 600 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την πόλη κι έχουν φθάσει στην Άρσαλ του Λιβάνου λόγω «τους φόβου τους για την επίθεση», ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «προετοιμάζεται για μια μεγάλη εισροή» προσφύγων στο Λίβανο κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ.
Μαζική έξοδος αναφέρθηκε και από την πόλη Καλαμούν, με τουλάχιστον 2700 κατοίκους της ορεινής περιοχής να την έχουν ήδη εγκαταλείψει.