Με τις ψήφους της συμπολίτευσης και την αποχή της εθνικιστικής παράταξης «Ατάκα», η Βουλή της Βουλγαρίας απέρριψε σήμερα την πρόταση μομφής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Την πρόταση είχε καταθέσει πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση εξαιτίας της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, όπως υποστηρίζει το αντιπολιτευόμενο GERB, οι 93 βουλευτές του οποίου και ψήφισαν «υπέρ».

Όπως αναμενόταν, οι συνολικά 116 βουλευτές του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» καταψήφισαν την πρόταση. Οι οχτώ εκπρόσωποι του εθνικιστικού «Ατάκα» δήλωσαν «αποχή».

Σε σύντομη ομιλία του μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ευχαρίστησε τους βουλευτές που υποστήριξαν την κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι θα μελετήσει προσεκτικά τα επιχειρήματα των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση μομφής «παρ’ όλο που τα επιχειρήματα αυτά θυμίζουν αυτοκριτική για την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων» όπως είπε.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του, ο πρόεδρος του ΚΔΕ, Λουτφί Μεστάν χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «χρήσιμη ευκαιρία, η βουλγαρική κοινωνία να κάνει τη σύγκριση μεταξύ της κομματικής εκμετάλλευσης των οργάνων ασφάλειας ως μέσω καταπίεσης από το GERB και της εδραίωσης του υπουργείου Εσωτερικών ως κεντρικού θεσμού υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών από την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι» όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ τεκμηρίωσε την αρνητική ψήφο του τονίζοντας ότι «δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να καταθέτουν πρόταση μομφής οι ‘πρωτομάστορες’ του αστυνομικού κράτους ολοκληρωτικού ελέγχου και καταστολής».

«Ψήφισα κατά της πρότασης, επειδή είναι φρέσκες ακόμα οι μνήμες στη Βουλγαρία, αλλά και στην Ευρώπη, της απόπειρας υποταγής του δικαστικού συστήματος στο στενό κομματικό συμφέρον, της καταπίεσης των πολιτών και των εκβιασμών του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας. Αλλά και επειδή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι προχώρησε αποφασιστικά στην αποκρατικοποίηση των υπηρεσιών ασφάλειας ενώ μόνο σε εφτά μήνες πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πάταξη του εγκλήματος.

Ιδιαίτερα δε, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπως φάνηκε από τη συγκριτική ανάλυση που παρουσίασε στη συζήτηση της πρότασης ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ» πρόσθεσε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, στη σύντομη ομιλία του μετά την ψηφοφορία επί της τρίτης, κατά σειρά, πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στους εφτά μήνες διακυβέρνησης της Βουλγαρίας από τον Πλάμεν Ορεσάρσκι.