Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, θα συναντηθεί σήμερα με τη διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Σουζάνα Μαλκόρα, για να της επιδώσει επίσημο διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στο Κυπριακό.
Το διάβημα αφορά στη θέση που διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των εκλογών στην Κύπρο, καθώς και για την αναφορά του σε «ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με αυτή την τοποθέτησή του ο γγ του ΟΗΕ «απαλλάσσει» την τουρκική πλευρά από κάθε ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, καθιστώντας υπεύθυνη την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στο διάβημα της Λευκωσίας δήλωσε ότι «είναι αβάσιμο να ισχυρίζεται (ο γγ του ΟΗΕ) ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών, καθώς οι συνομιλίες διεκόπησαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές και με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο».
Κατά τις αναφορές του στο Κυπριακό, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι «ατυχώς οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν εξ αιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην ελληνοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου. Μετά, ακολούθησε η οικονομική κρίση. Όλου αυτού του είδους η πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν είναι υποβοηθητική για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Τέλος, ανέφερε ότι «ο ειδικός μου σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, πραγματοποιεί συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να τους βοηθήσει να συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μπορεί να παράσχει τη βάση και τις παραμέτρους για τις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι «συνομίλησα αρκετές φορές με τους δυο ηγέτες και είναι αμφότεροι πολύ δεσμευμένοι να συνεχίσουν» και «συμφώνησαν να έχουν κοινό ανακοινωθέν, πριν αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέσω του Αλεξάντερ Ντάουνερ, πράγματι συντονίζουν και τους βοηθούν. Πιστεύω είναι πολύ κοντά. Συμφώνησαν στις περισσότερες περιοχές. Είναι πολύ κοντά, αλλά το κενό πρέπει να γεφυρωθεί».