Το Πεκίνο χαρακτήρισε «γελοία» την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που βασίσθηκε σε δορυφορικές εικόνες από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και σε δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, και επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν δίνει πειστικά στοιχεία για το πότε ξέσπασε η επιδημία.

Η έρευνα, που δεν έχει ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες από χώρους στάθμευσης νοσοκομείων στην Ουχάν – όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στα τέλη του 2019– και δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ για λέξεις όπως «βήχας» και «διάρροια».

Οι συντάκτες της έρευνας δήλωσαν ότι η αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία και τα δεδομένα από έρευνες για συμπτώματα στην Ουχάν προηγήθηκαν της καταγεγραμμένης έναρξης της πανδημίας του SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019.

«Ενώ δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν η αύξηση του όγκου αφορούσε άμεσα τον νέο ιό, τα στοιχεία μας υποστηρίζουν άλλη πρόσφατη εργασία που έδειξε ότι η εμφάνιση (του ιού) σημειώθηκε πριν από την ταυτοποίησή του στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν [στην Ουχάν]».

Ο Πολ Ντίγκαρ, ειδικός στην ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε πως η χρησιμοποίηση δεδομένων των μηχανών αναζήτησης και δορυφορικών εικόνων για την κίνηση στα νοσοκομεία προκειμένου να εντοπιστούν ξεσπάσματα μιας ασθένειας είναι «μια ενδιαφέρουσα ιδέα με κάποια εγκυρότητα».

Όμως είπε πως τα δεδομένα υποδηλώνουν μόνο μια συσχέτιση και –όπως σημείωσαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ– δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν την αιτία.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα εργασία, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι μας πάει πολύ μπροστά», δήλωσε ο Κιθ Νιλ, καθηγητής επιδημιολογίας μεταδοτικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στη Βρετανία.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, απαντώντας σε ερώτηση για την έρευνα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είπε: «Νομίζω πως είναι γελοίο, απίστευτα γελοίο, να καταλήξει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα στη βάση επιφανειακών παρατηρήσεων όπως ο όγκος της κυκλοφορίας».

Η έρευνα του Χάρβαρντ η οποία αναρτήθηκε ηλεκτρονικά ως ‘επιλεκτική προδημοσίευση’ δείχνει μια απότομη αύξηση στον αριθμό των αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης των νοσοκομείων τον Αύγουστο 2019.

«Τον Αύγουστο, εντοπίσαμε μια μοναδική αύξηση στις έρευνες για διάρροια, οι οποίες δεν υπήρχαν στις προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης, ούτε αντιστοιχούσαν στα δεδομένα των ερευνών για βήχα σε προηγούμνες χρονικές περιόδους», σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Νιλ είπε πως η έρευνα περιελάμβανε την κυκλοφορία γύρω από τουλάχιστον ένα νοσοκομείο παίδων και πως ενώ τα παιδιά πράγματι αρρωσταίνουν από γρίπη, τείνουν να μην αρρωστούν από την COVID-19.

Ο Ντίγκαρ είπε πως επικεντρώνοντας μόνο στα νοσοκομεία στην Ουχάν, το ήδη γνωστό επίκεντρο του ξεσπάσματος, «η έρευνα οδηγεί αναγκαστικά στον συσχετισμό».

«Θα ήταν ενδιαφέρον –και πιθανόν πολύ πιο πειστικό– να έχουμε δει αναλύσεις ελέγχου άλλων κινεζικών πόλεων εκτός της περιοχής Χουμπέι», είπε.