Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.
Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.
Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Μινεάπολις, ΗΠΑ: Η κοινωνικός ιστός της χώρας ξανά σε τεντωμένο σχοινί
Συνεχίζονται οι ταραχές που ξέσπασαν στη Μινεάπολις μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν, τον έχει ακινητοποιήσει στην άσφαλτο, ενώ τον πίεζε στον λαιμό με το γόνατό του. Ο άτυχος άνδρας, που άφησε λίγο αργότερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 46 ετών δεν αντιστάθηκε, ωστόσο φαινόταν να χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του, μέχρι που το σώμα του σταμάτησε να κάνει έστω και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις.
Το Αστυνομικό Τμήμα όπου πιστεύεται ότι εργάζονταν ο Τσοβίν και άλλοι τρεις συνάδελφοί του που βρίσκονταν στο σημείο της σύλληψης του Φλόιντ, παραδόθηκε στις φλόγες πολιορκημένο από το οργισμένο πλήθος που εισέβαλε μέσα. Όσοι βρίσκονταν μέσα κατάφεραν να βγουν, αλλά η κατάσταση τόσο στη Μινεσότα όσο και γενικά στις ΗΠΑ είναι έκρυθμη και η κοινωνική συνοχή -που δεν ήταν δα και στα καλύτερα δυνατά επίπεδα- απειλείται ξανά.
Σάο Πάουλο, Βραζιλία: Τα δέντρα συνεχίζουν να κόβονται, αλλά για τάφους
Στην επέκταση του νεκροταφείου Βίλα Φορμόσα (με το αντίστοιχο κόψιμο δέντρων), στο Σάο Πάουλο, προχώρησαν οι τοπικές Αρχές, καθώς χρειάστηκε να δημιουργήσουν επιπλέον χώρο για να «φιλοξενηθούν» οι νεκροί που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η Βραζιλία είναι η δεύτερη σε κρούσματα χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
Λίμα, Περού: Για την τελευταία κατοικία… στα σύννεφα
Στο κοιμητήριο της Νουέβα Εσπεράντσα μεταφέρεται η σορός ενός άνδρα που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 50 ετών από κορονοϊό. Η τελευταία του κατοικία είναι σε σημείο με μεγάλο υψόμετρο, κυριολεκτικά στα σύννεφα, αλλά αυτό σίγουρα δεν παρηγορεί τους δικούς του ανθρώπους για την απώλεια. Επίσης, δύσκολο έργο έχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να κάνουν σε αντίξοες συνθήκες την -ούτως ή άλλως- άχαρη δουλειά τους.
Τζακάρτα, Ινδονησία: Προσευχή με τις απαραίτητες αποστάσεις
Μουσουλμάνοι προσεύχονται στο τζαμί Αλ Μπαρκάχ, στα περίχωρα της Τζακάρτα, παίρνοντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους λόγω κορονοϊού. Οι τόποι προσευχής άνοιξαν ξανά στην Ινδονησία, μετά από καιρό, λόγω των περιοριστικών μέτρων για αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.
Βουκουρέστι, Ρουμανία: Ένα σχολείο που σε στέλνει… στο διάστημα
Ένα σχολείο με ξεχωριστή εμφάνιση «έπιασε» ο φωτογραφικός φακός στο Βουκουρέστι, καθώς η ώρα των εξετάσεων για τους μαθητές στη Ρουμανία πλησιάζει. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα προετοιμάζονται, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις λόγω κορονοϊού να γίνονται στις αίθουσες.
Φολέγανδρος, Ελλάδα: Τα απαραίτητα τεστ πριν ανοίξει ο τουρισμός
Με τον τουρισμό στην Ελλάδα να ετοιμάζεται για την υποδοχή πολιτών -εγχώριων και από το εξωτερικό- πραγματοποιούνται και τεστ για τον κορονοϊό, προκειμένου επισκέπτες και ντόπιοι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία τους. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τη Φολέγανδρο, που μόλις ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφερε εις πέρας την αποστολή του, για να πάρει σειρά η επόμενη.
Πομπηία, Ιταλία: Οι πρώτοι τουρίστες δίνουν «σημάδια» κανονικότητας
Ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ περπατά στους δρόμους της Πομπηίας, σε ένα αισιόδοξο μήνυμα για την Ιταλία, καθώς ήταν μια από τις χώρες που ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες από την πανδημία του κορονοϊού. Η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, έχοντας ωστόσο και πάνω από 33.000 νεκρούς, για τους οποίους ακόμη θρηνεί.
Μασσαλία, Γαλλία: Μια βουτιά στη νέα πραγματικότητα
Σαν λύτρωση και σαν «φάρμακο» που αφήνει πίσω το προηγούμενο διάστημα του lockdown λόγω κορονοϊού αποτελεί η βουτιά στη θάλασσα της Μεσογείου για αυτόν τον άνδρα, που πλέον μπορεί να απολαύσει το καλοκαίρι, έστω και με μια νέα διαφορετική πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί μετά το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας.
Βαρκελώνη, Ισπανία: Επιστροφή στις συναθροίσεις, έστω και με περιορισμούς
Τον καφέ τους σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό απολαμβάνουν δύο γυναίκες στη Βαρκελώνη, καθώς γίνεται σταδιακά η άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω του φονικού ιού. Ωστόσο, ακόμη η χώρα βρίσκεται στη Φάση 1 και οι συναθροίσεις επιτρέπονται… με μέτρο.