Στον Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, το νέο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης Θαπατέρο, εστιάζουν την προσοχή τους τα Ισπανικά ΜΜΕ, ασκώντας κριτική για την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν. Ο Ρουμπαλκάμπα ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

«Ο Θαπατέρο αφήνει την Ισπανία στα χέρια του Ρουμπαλκάμπα», είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς El Mundo, ενώ η El Pais γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Ο Θαπατέρο θέτει τον Ρουμπαλκάμπα επικεφαλής του σοσιαλιστικού σχεδίου διάσωσης».

Όπως σημειώνει η El Pais, είναι ο υπουργός που συγκεντρώνει τις περισσότερες εξουσίες σε Ισπανική κυβέρνηση από το 1977.

«Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση εξουσιών», γράφει η El Mundo. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Θαπατέρο άφησε την Ισπανία στα χέρια του Ρουμπαλκάμπα όπως οι βασιλείς αφήνουν την εξουσία στα χέρια των ευνοουμένων τους», προσθέτει.

Για την αριστερή Publico, «με την πρώτη κιόλας ματιά είναι φανερό ότι ο Ρουμπαλκάμπα είναι ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης και ο “δελφίνος” σε περίπτωση διαδοχής του Θαπατέρο».

Χθες, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, η οποία θα εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.